Skip to content

MARA SE UDALA SA 15 I DOŠLA NA PLANINU. ZA SAT POMUZE 130 OVACA (VIDEO)

  • MARA SE UDALA MLADA ZA GORŠTAKA MILUNA I NAUČILA SVE SEOSKE POSLOVE. DANAS POMUZE 130 OVACA ZA SAT VREMENA
  • VRIJEDNA PLANINKA NI PO ČEMU SE NE RAZLIKUJE OD IJEDNE GRADSKE DJEVOJKE osim po tome što nema seoskog posla koji ne ume da uradi.

U Crnoj Gori, blizu Plužina, na Katun Ravno kod gorštaka Miluna došla je mlada Mara. Kod roditelja nikad nije radila većinu poslova koje radi na katunu s Milunom, ali kaže da joj ništa nije teško i da voli selo. U međuvremenu je savladala skoro sve poslove, a sve mu što zna, naučila ju je svekrva!

Mara je iz jednog od susjednih sela ali kod roditelja je samo čuvala ovce, od toga ništa teže. Dodaje i da voli muziku i sluša je na mobilnom, a uvečer zajedno s mužem sluša radio. Televizor nemaju na šta da priključe a i ne treba im jer nemaju kad ni da ga gledaju. Mara kaže da ona više muze krave i radi druge poslove, a da svekrva obavlja sve drugo oko mrsa dok ona i to ne nauči u potpunosti.

Jedna je od rijetkih djevojaka koje su se u današnje vreme odlučile za težak život i rad na selu, ali ona kaže da joj je tu lijepo. Ne treba joj ni fitnes ni teretana.

U grad, pričaju Milun i Mara, odu ponekad, kad je neki svetac i kad ima manje posla, da prošetaju, ali najviše ipak vole svoje selo jer su se tu navikli i tu im prija. Odu da ponešto kupe, da se malo druže, sjednu, popiju kafu…

Uvečer sjednemo muž i ja, imam taj Fejsbuk, pa se malo zabavimo time, kaže Mara koja zimi ustaje oko pola 7, založi, skuha kafu, a onda ode da položi kravama. Do novembra je muzla 130 ovaca i za to joj je u početku trebalo skoro dva sata, ali kad je savladala ne treba joj više od sata.

Tek tokom najsurovijeg dijela zime na planini spuste se u selo, i to kad se ovce jagnje, jer kažu da je tamo za nijansu toplije.

Inače, najviše vole kad su na katunu gdje drže oko 150 ovaca, 8 koza, 10 krava i nekoliko junadi. Prilog o njima je ranije objavila TV Crne Gore.

VIDEO: