Skip to content

Međunarodni olimpijski odbor odbacuje “klevetničke izjave” savjetnika ukrajinskog predsjednika

Međunarodni olimpijski odbor priopćio je da odbacuje “klevetničke izjave” savjetnika ukrajinskog predsjednika Mykhaila Podolyaka, koji je optužio odbor da je “promicatelj rata, ubοjstava i razaranja” nakon što je odbor rekao da će razmotriti načine za ruske sportaše za natjecanje na Olimpijskim igrama u Parizu 2024.

“Međunarodni olimpijski odbor je ponudio Rusiji “platformu za promicanje genοcida i poticanje njihovih daljnjih ubοjstava”, objavio je Podolyak na Twitteru u ponedjeljak.

Njegove su primjedbe uslijedile nakon što je Međunarodni olimpijski odbor rekao da nastavlja raditi na putu koji bi omogućio ruskim i bjeloruskim sportašima da se natječu kao neutralni, što je potez koji je kritizirala britanska vlada, pipe Guardian.

Odgovarajući na Podolyakov tweet, glasnogovornik olimpijskog odbora rekao je: “Međunarodni olimpijski odbor najoštrije odbacuje ovu i druge klevetničke izjave. Oni ne mogu poslužiti kao temelj za bilo kakvu konstruktivnu raspravu.”

Ukrajinski predsjednik, Volodimir Zelenski, rekao je da je dopuštanje Rusiji da se natječe na Igrama u Parizu 2024. jednako pokazivanju da je “terοr na neki način prihvatljiv”, dodajući: Kao da možete zatvoriti oči na ono što Rusija radi u Hersonu, Harkovu, Bakhmutu i Avdiivki. Zelenski  je optužio vodstvo Međunarodnog olimpijskog odbora za licemjerje i rekao je da je razočaran učinkom čelnika odbora Thomasa Bacha.

PROČITAJTE JOŠ… Gospodarstvo Velike Britanije je toliko loše da će čak zaostajati za ruskim ove godine, predviđa MMF