Skip to content

Medvedev o nalogu za hapšenje Putina: USRΑΝI, ΒΕSKORISNI ICC! Sudije, pažljivo gledajte u nebo

Bivši ruski predsjednik i sadašnji drugi čovjek u ruskom Savjetu za bezbjednost Dmitrij Medvedev na Telegramu se oglasio u vezi s Međunarodnim krivičnim sudom (ICC) koji je u petak izdao nalog za haopšenje ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Imajte na umu da Rusija ne priznaje nadležnost Međunarodnog kaznenog suda (ICC), kao ni Kina i Sjedinjene Države.

Medvedev je u objavi komentarisao sistem međunarodnog prava i međunarodne institucije za koje navodi da nisu efikasne.

‘Raspala se Liga naroda, SSSR je razmišljao o istupanju iz UN-a, konvencije i drugi međunarodni akti danas se teško usvajaju, postoji potpuni angažman i diktat grupe anglosaksonskih zemalja’, naveo je.

‘Ali, glavna mana sistema međunarodnog javnog prava je neefikasnost’, tvrdi bivši čelnik Rusije i dodaje da države ne žele sprovoditi akte Opšte skupštine UN-a te da je razlog za to “njihova nepravda koja se temelji na nedopustivosti prisile grupe suverenih država na iste suverene države’.

“Jednak nema moć nad jednakim”, navodi Medvedev, koji dalje poručuje da je ICC “USRΑN i beskοrisan” te da je nastao na temelju Rimskog statuta kojem nisu pristupile najveće države.

Medvedev se prisjetio koga je dosad ICC smatrao odgovornim za nedjela. ‘Tri desetine nepoznatih osoba’. Predsjednik Sudana je pljunuo na ove optužbe i, uprkos vojnom udaru u svojoj zemlji, nije dostupan “pravdi”.

Dodaje da je efikasnost ICC-a nula

‘Ovo nisu sudovi u Nürnbergu i Tokiju stvoreni ad hoc. Ili čak sumnjivi sud za Jugoslaviju’, naveo je.

Kaže da je državama i njihovim čelnicima moguće suditi samo u dva slučaja: “1) kada je sama zemlja divlje oslabila, gotovo izgubila svoj suverenitet i odlučila priznati presudu protiv sebe; 2) kada je zemlja izgubila rat i kapitulirala”, napisao je Medvedev .

Medvedev navodi da je sud izgubio autoritet nakon američkih misija u Avganistanu i Iraku te da tada nisu procesuirani američki zΙοčini, a sada žele suditi ‘predsjedniku druge nuklearne sile’.

Posljedice po međunarodno pravo biće mοnstruozne. Uostalom, ovo je urušavanje temelja, načela prava”, piše Medvedev i dodaje: “Dolazi sumoran pad cijelog sistema međunarodnih odnosa. Povjerenje je nestalo“.

Dodaje da su se suci ICC-ja uzalud uzbudili pa je zaprijetio Hagu napadom hipersoničnim projektilima.

Ajme, gospodo, svi hodaju pod Bogom i raketama. Sasvim je moguće zamisliti ciljanu upotrebu hipersoničnog ‘Oniksa’ iz Sjevernog mora s ruskog broda na Haškom sudu. Ne mogu ga pobijediti, nažalost. A sud je samo jadna međunarodna organizacija, a ne stanovništvo NATO države. Dakle, rat neće početi. Oni će se bojati. I niko neće požaliti. Dakle, građani sudije, pažljivo gledajte u nebo“, poručio je Medvedev.