Skip to content

Melnyk ponovno u Ukrajini: “Dragi njemački prijatelji, hvala vam na svemu”

Andriy Melnyk bio je ukrajinski veleposlanik u Njemačkoj gotovo osam godina – sada se vratio u Ukrajinu.

U subotu ujutro automobilom je napustio Berlin, a navečer je prešao granicu s Ukrajinom.

“Dome slatki dome”, napisao je na Twitteru s graničnog prijelaza. “Naša borba se nastavlja. Ukrajina će pobijediti. Dragi njemački prijatelji, hvala vam na svemu. I doviđenja.”

Njegov nasljednik Oleksii Makeiev očekuje se u ponedjeljak u Berlinu. Promjena na čelu veleposlanstva tek će se formalno dogoditi uz akreditaciju saveznog predsjednika Frank-Waltera Steinmeiera, za što još nema službenog datuma.

47-godišnji Melnyk postao je veleposlanik u Njemačkoj u siječnju 2015. i ovdje se proslavio neuobičajeno oštrim stavom prema njemačkoj vladi za jednog diplomata. U prvim mjesecima rata Melnyk je postao jedan od najčešćih gostiju njemačkih talk showa. Jedva da je prošao dan a da nije pozvao na borbene tenkove i protuavionske topove i optužio vladu za oklijevanje i odugovlačenje.

“Mislim da sam uspio zainteresirati Nijemce za temu Ukrajine, osigurati da Ukrajina bude stvarno priznata i shvaćena ovdje”, rekao je Melnyk za dpa prije odlaska. “Kad sada dolazim kući, ponosan sam što su mnogi sustavi oružja isporučeni iz Njemačke, koji nam pomažu da oslobodimo okupirana područja i naše sunarodnjake korak po korak.”

Ali Melnyk je također naglasio da se mora isporučiti više, “da protjera Ruse”.

Melnykova obitelj isprva je ostala u Njemačkoj. Njegova jedanaestogodišnja kći ide u školu u Berlinu, a 20-godišnji sin studira u Njemačkoj.

Samim Melnykom sada se trguje kao mogućim zamjenikom ministra vanjskih poslova. Tu je dužnost obnašao i prije. No, Vlada o tome još nije donijela konačnu odluku. “Zato sam i sam uzbuđen zbog onoga što me čeka. Predsjednika Zelenskog vjerojatno ću vidjeti u utorak. A onda će mi, nadam se, osobno reći gdje me vidi u svom velikom timu”, rekao je Melnyk za dpa.

Kao bivši veleposlanik, želi se s vremena na vrijeme uključiti i u njemačku politiku sa zahtjevima za govor: “Ne mogu obećati da ću držati jezik za zubima “, rekao je prije odlaska, piše Spiegel.

Njemački političar pitao ukrajinskog veleposlanika zašto je njegov sin u Njemačkoj umjesto da se bori na prvoj crti