Skip to content

Milanović: “Plenković je nanjušio da je Vučić dao intervju da nikada neće priznati aneksiju Krima. I hop, evo ti Plenkovića”

Zoran Milanović u srijedu boravi u posjetu Zadarskoj županiji gdje je medijima komentirao susret Andreja Plenkovića s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, kao i pohvale od strane ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova i druge aktualne političke teme.

Komentirajući susret Andreja Plenkovića s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem rekao je da je to “dobra stvar”, te je najavio da sutra ide Mađarsku.

Plenković sad vidi da ne može pobjeći od tog razgovora. Mora sjesti na kraju s ‘malim Slobom’ Dačićem, danas s Vučićem, nije to slučajno. Klica sukoba interesnog između Srbije i Rusije je nepremostiva. Plenković je nanjušio da je Vučić dao intervju u kojem radi ono što sam ja rekao prije godinu dana, dajte se odlučite gdje ćete. Iako HDZ-ovi bijedno i jadno vrijeđaju Srbe u hrvatskom Saboru. Vučić se u intervjuu jučer prvi puta odmaknuo od Rusa i rekao da nikada neće priznati aneksiju Krima. I hop, evo ti Plenkovića, rukovanje. Logično, i to zbog Kosova. Rusi su upravo Kosovo iskoristili kao pretekst kao upad u Donbas. Da to Vučić jučer nije rekao, na što su Rusi loše reagirali, to bi Rusi sutra rekli i priznali Kosovo. To je shema koja se slaže. I Vučić, mustra svoje vrste, je to shvatio’, dodao je Milanović”, rekao je Milanović.

Dodao je da da sutra putuje u Mađarsku i da je on jedan od rijetkih ljudi koji se usude otići tamo.

Pohvala ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova, naišla je na negativne reakcije.

“To samo budaΙa može misliti”, rekao je Milanović te dodao: “Žao mi je gledati saborske zastupnike kojima su zjenice velike ko gruzijske lubenice. To je činjenica, danas se u Ramsteinu sastaju načelnici glavnih stožera. Razgovaraju o vojnoj pomoći Ukrajini. Od početka se to radi na jedan strašno neuspješan i katastrofalan način. Rusija je nuklearna sila, “second to none”, i Amerika. Uspjeli smo zgotiviti Ruse i Kineze, sljedeći sukob je s Kinezima? E u tome ćemo sudjelovati još jednom O čemu razgovaraju danas čelnici europskih zemalja koji se sastaju u Davosu?” rekao je.

“Ne znanima me i ne znam što Lavrov s tim mislim postići. Mene se to ne tiče. Ja sam se jednom samo s njim susreo, bio sam hladan s njim kao uvijek s Rusima jer treba uvijek biti oprezan za razliku od našeg Grlenca (Grlića Radmana) koji je otišao Lavrovu u Moskvu ničim izazvan, rat je već bio na rubu, i prenio Putinu poziv da dođe u Hrvatsku, prenio poziv Putinu”, dodao je.

“Napravljen je niz katastrofalnih grešaka i ovo je toliko opasno. Imamo posla s državom koja si ne može dopustiti da izgubi rat – Rusija i koja je termonuklearna sila nulte kategorije. To su činjenice od kojih treba krenuti. O tome jesu li oni dobri ili loši u tom sukobu, takve zemlje nikada nisu dobre u ratnim sukobima. Na nama nije da moraliziramo i da se ne pripremamo na najgore, nego da izbjegnemo najgore. Jesmo li pomogli Ukrajini? Jesmo im poslali oružje? Ali obuke ukrajinskih vojnika neće biti“, kazao je dodajući da je to zato jer većina hrvatskih građana to ne želi. Danas nas Banožić predstavlja u Ramsteinu. Ovo se neće riješiti u Bruxellesu. Ovo će riješiti Moskva i Washington, tako je i počelo”, rekao je Milanović. “Nitko normalan nije za Rusiju i protiv Ukrajine”, dodao je.

“Tretira nas se kao bezveznjake, kao zadnje od zadnjih”, rekao je Milanović o pismu Josepa Borella Grliću Radmanu o zahtjevu da sudjelujemo u misiji u BiH.