Skip to content

Ministarstvo obrane Ukrajine kupuje prehrambene proizvode za Oružane snage po duplo većim cijenama od tržišnih

Ministarstvo obrane Ukrajine kupuje prehrambene proizvode za Oružane snage po cijenama 2-3 puta većim od tržišnih, pokazala je istraga koju je podijelio ukrajinski medij Strana.

Mediji su otkrili kοrupcijsku shemu s proizvodima.

Tijekom rata Ministarstvo obrane kupuje hranu za Oružane snage Ukrajine po cijenama nekoliko puta većim od tržišnih . To je navedeno u istraživanju časopisa Zerkalo nedeli, koje je proveo novinar i osnivač projekta ‘Naš novac’ Jurij Nikolov.

Na raspolaganju Nikolova bio je sporazum Ministarstva obrane Ukrajine o ugostiteljskim uslugama u 2023. godini za vojne postrojbe stacionirane u regijama Poltava, Sumy, Kijev, Zhytomyr, Chernihiv i Cherkasy. Ugovor na iznos od 13,16 milijardi UAH sklopljen je 23. decembra 2022.

Ispostavilo se da su nabavne cijene za proizvode uključene u njega bile 2-3 puta veće od tržišnih cijena.

Na primjer, Ministarstvo obrane ugovorilo je jaja za 17 UAH( 0,43 Eura) po komadu, dok je maloprodajna cijena u trgovinama u Kijevu sada oko 7 UAH (0,18 Eura) po komadu. Krompir je naručen za 22 UAH (0,55 Euro) po kilogramu, dok je njegova maloprodajna cijena u trgovini 8-9 UAH (0,20 Euro).

Dobavljač proizvoda je klasična tvrtka “polaganje” s temeljnim kapitalom od 1000 grivna. Ali njegov vlasnik je Valery Melesh, iskusan u opskrbi vojske, bivši direktor državnog poduzeća Ministarstva obrane “Bila Tserkva Military Trade”.

Nikolov također skreće pozornost na činjenicu da su trenutačno informacije o nabavama MORH-a zatvorene za javnost, što, smatra, povećava apetite onih koji razvijaju sredstva za nabavu za potrebe vojske u ratnim uvjetima.

Objavili su i statistiku nabavnih cijena za APU

FOTO: Strana

U vezi sa ovim skandaΙom kupnje proizvoda za Oružane snage Ukrajine po napuhanim cijenama, čelništvo Ministarstva obrane pozvano je na sastanak Odbora Verkhovna Rada za nacionalnu sigurnost, obranu i obavještajne poslove, objavila je zamjenica šefa odbora Maryana Bezuglaya.

“Pozivamo rukovodstvo Ministarstva obrane u Odbor Vrhovne rade za nacionalnu sigurnost, obranu i obavještajne poslove”, stoji u poruci.

Maryana je također kazala da se astronomske marže u nabavi Ministarstva obrane mogu pronaći ne samo u hrani.

Ranije je Strana pisala o skandaΙu sa Serhijem Pritulom, koji je optužen za kupnju oklopnih transportera Spartan za donacije Ukrajinaca po jako prenapuhanoj cijeni.

A prije toga Pritula je potrošio novac koji su Ukrajinci prikupili za Bayraktars na satelit IcEye. Štoviše, pokazalo se da nisu kupili ni sam satelit, već godišnje pravo korištenja njegovih mogućnosti, odnosno slika.