Skip to content

Ministri Turske, Sirije i Rusije održali zajednički sastanak nakon 11 godina

Turski ministar obrane i šef obavještajne službe sastali su se u srijedu sa svojim sirijskim i ruskim kolegama u Moskvi u jasnom znaku normalizacije odnosa između Ankare i Damaska ​​u desetljeću dugom sirijskom ratu.

Turski ministar obrane Hulusi Akar i šef njegove Nacionalne obavještajne organizacije (MIT), Hakan Fidan, sastali su se sa sirijskim ministrom obrane Alijem Mahmoudom Abbasom i šefom sirijske obavještajne službe Alijem Mamloukom u Moskvi, zajedno s ruskim ministrom obrane Sergejem Shoiguom, priopćilo je tursko ministarstvo obrane.

“Na konstruktivnom sastanku razgovaralo se o sirijskoj krizi, problemu izbjeglica i naporima zajedničke borbe protiv svih terοrističkih organizacija na sirijskom tlu”, stoji u priopćenju ministarstva.

Turska, ruska i sirijska strana dogovorile su nastavak trilateralnih sastanaka, dodaje se u priopćenju.

Predsjednik turske stranke Vatan dr. Doğu Perinçek govorio je o povijesnom susretu dviju zemalja.

“Turska, Rusija i Sirija su na vrlo važnom pragu za slanje SAD-a iz Zapadne Azije. Identiteti ministara na sastanku su važni. Ako primijetite, na sastanku su ministri obrane. Drugim riječima, ministri koji vode oružane snage. To znači da ovaj sastanak, zajedno s oružanim snagama, to je sastanak ministara obrane koji ima smisla. To znači da će Turska, Rusija i Sirija zajedno koristiti oružanu silu u sjevernoj Siriji”, kazao je.

“Na rubu smo novog datuma. Ovaj sastanak nije samo još jedan sastanak. Ovaj susret je početak nove povijesti. Oni koji će stvarati povijest i oni koji čine susret povijesti. PKK je progutao pilulu. Uz suradnju tri zemlje, PKK će biti izbrisan i dokrajčen”, opisao je Perinçek.

Turski predsjednik Tayyip Erdogan ovog je mjeseca objavio da je svom ruskom kolegi Vladimiru Putinu predložio formiranje trilateralnog mehanizma s Rusijom i Sirijom kako bi se ubrzala diplomacija između Ankare i Damaska. Također je rekao da se želi sastati sa sirijskim predsjednikom Basharom al-Assadom.