Skip to content

Misija UN-a pozvala je da se prouči video ubojstva ruskih ratnih zarobljenika

Snimka na kojoj su ubijeni Rusi koji su se predali pojavila se u petak na internetu. Prema predsjedniku HRC Valery Fadeev, to se dogodilo u selu Makiivka u LNR. Čelnik HRC-a ovaj je incident nazvao demonstrativnim prkosnim zlοčinom i poručio da će zahtijevati međunarodnu istragu.

HRC video je poslan Uredu visokog povjerenika UN- a za ljudska prava, OESS- u, Vijeću Europe, Amnesty Internationalu, Međunarodnom odboru Crvenog križa i drugim organizacijama. Kasnije je ruski istražni odbor pokrenuo kazneni postupak o ovoj činjenici.

Promatračka misija UN-a za ljudska prava u Ukrajini (HRMMU) pozvala je na proučavanje videa ubojstva ruskih vojnika koji su se predali, izvijestio je Associated Press .

“HRMMU je svjestan postojanja ovog videosnimka i misija ga istražuje. Ponavljamo naš poziv da sve takve tvrdnje budu propisno i pravodobno istražene od strane nadležnih tijela”, stoji u priopćenju.

‘Ukrajinske vlasti će proučiti video ubojstva ruskih ratnih zarobljenika u selu Makiivka’, rekla je potpredsjednica ukrajinske vlade za europske i euroatlantske integracije Olga Stefanishyna.

Istodobno je naglasila da ukrajinske trupe nisu zainteresirane za “pogubljenja” i da slijede naredbu da uzmu “što više ratnih zarobljenika” kako bi se mogla izvršiti razmjena s Rusijom. “Svaki potencijalno pogubljeni ruski vojnik je Ukrajinac koji se ne može razmijeniti”, kazala je.

Upitana hoće li Ukrajina dopustiti međunarodnu istragu, Stefanyshina je rekla da “nema problema s tim”.

Videozapisi čiju je autentičnost potvrdio The New York Times, nude rijedak pogled na jedan jezivi trenutak među mnogima u ratu, ali ne pokazuju kako ili zašto su ruski vojnici ubijeni.

Videosnimke su prvo kružile ukrajinskim vijestima i kanalima društvenih medija koji su ih koristili za hvaljenje vojne moći svojih oružanih snaga.

Video prikazuje skupinu od 10-ak muškaraca, od kojih većina leži na zemlji, a drugi izlaze jedan po jedan iz gospodarske zgrade s podignutim rukama, očito nenaoružani. (link za video na kraju objave)

Pod zapovijedima koje je netko izviknuo izvan kamere, pridružuju se ostalima koji su već bili na zemlji.

Neki od muškaraca nose crvene trake na potkoljenicama. Crvene ili bijele identifikacijske oznake ponekad nose ruske trupe kako bi ih se identificiralo. Na videu se vide i drugi muškarci koji ih promatraju, naoružani i sa žutim bljeskovima na rukama, nogama i kacigama koje nose ukrajinske snage. Navodno su dvojica Ukrajinaca naknadno identificirani.

SCREENSHOT IZ VIDEA / POSLJEDNJI MOMENTI U KOJIMA SU RUSKI VOJNICI BILI ŽIVI

U posljednjih nekoliko sekundi videa iza gospodarske zgrade izlazi muškarac. Čini se da je naoružan. Usred onoga što zvuči kao neprekidna pucnjava, video postaje previše zamućen da bi se vidjelo što se zatim dogodilo. Videozapis se prekida nekoliko sekundi kasnije.

Nakon toga je objavljen video koji je snimljen dronom,  prikazuje iste muškarce koji su se predali kako nepomično leže usred lokvi krνi.

Andrey Marochko, čovjek koji se identificirao kao ruski časnik stacioniran u ukrajinskoj regiji Luhansk, tvrdio je na Telegramu da je snimak snimljen u Makiivki, selu u istočnoj Ukrajini. Ruski mediji objavili su istu lokaciju.

Makiivka 6. oktobar

Ukrajinske snage ušle su u Makiivku na prvoj liniji prije dva mjeseca, nakon što su se ruske snage odlučile na povlačenje iz Iziuma.

Sada su Moskva i Kijev optužili jedno drugo za počinjenje ratnih zlοčina u istoj epizodi — Rusi optužuju ukrajinske snage da su ‘nemilosrdno pucale na nenaoružane ruske ratne zarobljenike’, a ukrajinski povjerenik za ljudska prava, Dmytro Lubinets, kaže da su ruski vojnici otvorili vatru tijekom čin predaje.

Ujedinjeni narodi rekli su da bi ovu epizodu trebalo istražiti. ‌

“Čini se da je većina njih upucana u glavu”, rekao je u intervjuu dr. Rohini Haar, medicinski savjetnik u Liječnicima za ljudska prava. “Postoje lokve krvi. To ukazuje da su tamo samo ostavljeni mrtvi. Čini se da nije bilo napora da ih se pokupi ili da im se pomogne.”

Dr. Haar je primijetio da su ruski vojnici u trenutku kada su se predali ležali, očito nenaoružani, s raširenim rukama ili iza glave. “Oni se smatraju osobama izvan borbe ili neborcima – zapravo ratnim zarobljenicima”, rekao je dr. Haar.

Rimski statut, međunarodni ugovor koji je uspostavio Međunarodni kazneni sud, mogao bi to procesuirati prema nekoliko svojih članaka da je Ukrajina bila stranka ugovora, rekao je dr. Haar, uključujući članak 8b (vi) koji kaže: “Ubojstvo ili ranjavanje borac, koji se, nakon što je položio oružje ili više nije imao sredstva za obranu, predao prema svom nahođenju” predstavlja kršenje zakona međunarodnog oružanog sukoba.

Detaljnu analizu, kao i video isječke MOŽETE POGLEDATI na sajtu The New York Times-a.