Skip to content

Misterija F-35 okončana: Olupina nestalog lovca pete generacije pronađena u Sjedinjenim Državama

Američke vlasti su pronašle polje krhotina nevidljivog lovca marinaca F-35 koji se srušio u Južnoj Karolini nakon što se pilot katapultirao i skočio padobranom na sigurno.

Polje krhotina nalazi se u ruralnom okrugu Williamsburg, prema združenoj bazi marinaca Charleston. Polje je udaljeno oko dva sata sjeveroistočno od baze, a stanovnici su zamoljeni da izbjegavaju to područje dok tim za oporavak radi na osiguranju.

Vlasti su tražile mlažnjak otkako se pilot, čije ime nije objavljeno, padobranom spustio na sigurno u četvrti North Charleston oko 14 sati 17. septembra.

Američki vojni zvaničnici čak su apelirali na javnost za pomoć u pronalaženju borbenog aviona nakon što mu se izgubio trag iznad Južne Karoline u nedjelju.

Incident je izazvao neke kritike, kongresmenka Nancy Mace, koja predstavlja Južnu Karolinu (državu u kojoj je lovac izgubljen), upitala je u objavi na društvenim medijima : “Kako, dοvraga, izgubiti F-35? Kako nema uređaja za praćenje, a šta tražimo od javnosti, da pronađu mlažnjak i predaju ga?”, napisala je.

Avion pripada 501. eskadrili za obuku mornaričkih lovaca, postrojbi usmjerenoj na obuku pilota za ispunjavanje godišnjih zahtjeva za obuku, navodi se na web stranici postrojbe.

“Nezgoda je trenutno pod istragom i nismo u mogućnosti dati dodatne pojedinosti kako bismo očuvali integritet istražnog procesa”, rekli su marinci u saopštenju od ponedjeljka.

Podsjetimo, lovac je 17. septembra nestao na nebu nakon što se njegov pilot katapultirao u blizini grada North Charleston u Južnoj Karolini.

To je treći događaj dokumentiran kao “nesreća klase A” u proteklih šest tjedana, prema podacima Marine Corps. Takvi se incidenti događaju kada šteta dosegne 2,5 miliona dolara ili više, kada je avion Ministarstva obrane uništen ili netko umre ili je trajno onesposobljen, piše AP.

Zapovjednici će provesti obustavu jačanja politika, praksi i procedura sigurnog letenja sa svojim marincima, navodi se u objavi od ponedjeljka.

U saopštenju nisu navedeni detalji o prethodna dva incidenta. Ali u avgustu su tri američka marinca poginula u padu aviona sa V-22B Osprey tokom vježbe u Australiji, a pilot marinaca je poginuo kada se njegov borbeni mlažnjak srušio u blizini baze u San Diegu tokom trenažnog leta.

F-35 Lightning II obitelj je nevidljivih višenamjenskih lovaca-bombardera pete generacije koje je razvila američka tvrtka Lockheed Martin u tri inačice: F-35A; F-35B ; F-35C. Fotografija Zračnih snaga SAD-a, pilot 1. klase Alexander Cook

Podsjetimo, početkom godine Pentagon je obustavio isporuku nekoliko borbenih aviona F-35 nakon nesreće tokom probnog leta u Teksasu. Također, sredinom decembra 2022. jedan od aviona srušio se na pistu, a pilot se uspio katapultirati.