Skip to content
rudnik

Misterije: Iznad ovog rudnika se ne smije letjeti

Usred ničega nalazi se  grad koji sjedi na tonama dijamanata – rudnik koji je jedna od najvećih rupa na svijetu.

Usred sibirske zamrznute tajge 1.600 kilometara od Pacifika i 4.000 kilometara od Moskve, nalazi se grad Mirni u Jakutskoj republici na ruskom dalekom istoku. Nema tamo godišnjih doba, barem ne u klasičnom smislu, zima traje 10 mjeseci.

Temperature redovito padaju na -60 Celzijusa. Ostalih dva mjeseca taj se permafrost pretvara u nepodnošljivo blato na temperaturi od 40 Celzijusa. Grad je osnovan 1955., a razvio se u tri i po godine, dobivši status grada 1959.

Grad Mirni se minimalno razvijao iz dva glavna razloga.

Prvi je zato jer grad postoji samo iz jednog razloga – radi rudnika dijamanata u vlasništvu gigantske kompanije Alrosa, jedne od najvećih na svijetu koje se bave dijamantima.

rucno postavljanje dijamanta u prsten
Image by photoliver from Pixabay

Na vrhuncu proizvodnje Alrosa je ubirala više od 10 milijuna karata godišnje, što ga čini jednim od najproduktivnijih rudnika na svijetu. Godine 2004. došli su najdublje što su mogli doći i proizvodnja je stopiranja, a 2011. rudnik je trajno zatvoren.

Promjer “rupe” Mirni je 1.2 kilometra, a dubina je 524 metara.

Nad gradom, koji se nalazi točno kraj “rupe” se ne smije prelijetati jer gravitacija i vorteks toplog i hladnog zraka naprave klopku za avione i helikoptere koji budu “usisani” i ηesreće su zagarantirane.

Drugi razlog zašto se grad nije pretjerano razvio jest to što je “odvojen” od ostatka države, i to ne samo radi svoje lokacije. U Rusiji postoji nekoliko “zatvorenih gradova” u koje ne smiju niti ruski turisti, a kamoli stranci. Cijena života je visoka jer se sve mora uvoziti, a Alrosa je stanovnike privlačila isključivo obećanjima o višim plaćama radi rudnika dijamanata.

Neki su radnici bili sezonski, pa su radili tri do četiri mjeseca, pokupili zaradu i otišli. Drugi su došli s cijelim obiteljima. Žene su imale poslove u obradi već izvađenog kamenja, a djeca i mladi su imali mogućnost studirati na fakultetu koji se specijalizirao za rude i geologiju.

U mnogim je obiteljima rudarenje generacijski posao, posebno zato jer se u ovom gradu ništa drugo pretjerano niti ne isplati.

Pogledajte video:

Izvor: globalno.org/SB

Sidebar