Skip to content

Misteriozna rupa u Turskoj, duboka 12 metara, ipak nema veze s potresom

U turskom gradu Karapinar u regiji Konya nastala je ogromna rupa/vrtača promjera čak 37 metara i 12 metara duboka. Profesor Fetullah Arik sa Tehničkog sveučilišta u Konyi rekao je kako za sad ne mogu pronaći poveznicu između potresa i nastanka rupe.

Za one koji ne znaju, u studijama koje su provedene prošle godine, ukupan broj rupa otkrivenih u cijeloj Konyi je čak 2240.

Ističući da vrtače dijele na dvije, plitke i duboke, Arık je rekao: Njih 702 su duboke vrtače koje smo navikli vidjeti kao bunare. “Neke od njih su plitke vrtače, odnosno rupe različitih promjera na dubini od 1 metra. Osim u Karapınaru, formacije rupa također se vide u Karatayu, Çumri, Selçuklu , okruga Ereğli, Halkapınar i Emirgazi.”

Formacije vrtača koje se vide u cijeloj središnjoj Anatoliji jedan su od kraških oblika reljefa. Vrtače nastaju kao posljedica urušavanja tla i stvaranja šupljina iz različitih razloga od vapnenačkih rastopljenih stijena pod zemljom. Ugljična kiselina nastaje kao rezultat interakcije ugljičnog dioksida i podzemne vode. Ugljična kiselina s vremenom otapa tlo u kojem vapnenca ima u izobilju i stvara špilje. Međutim, nakon kratkog vremena, tlo iznad špilje se urušava, stvarajući duboke jame poput vrtača.

Stručnjaci kao najvažniji razlog za sve češće stvaranje vrtača u posljednje vrijeme navode nekontrolirano korištenje vode. Osim toga, stručnjaci navode da ponorne formacije mogu biti uzrokovane brojnim čimbenicima. Vrtače mogu nastati zbog klizišta, likvefakcije i urušavanja.

Turska nije jedina zemlja s vrtačama. Na primjer u Srednjoj Americi, nakon oluje Agatha 2010. godine u Gvatemali je nastala vrtača koja je progutala fabriku odjeće.