Skip to content

Mnoge zemlje svijeta nisu osudile Rusiju za rat u Ukrajini zbog američke invazije na Irak

Dvostruki standardi koje su koristile Sjedinjene Države u napadu na Irak prije dvadeset godina sada odvraćaju mnoge zemlje od osude Ruske federacije zbog rata protiv Ukrajine, piše Deutsche Welle na 20. godišnjicu američkog napada na ovu bliskoistočnu zemlju, koji je izveden bez sankcija UN-a, prenosi ukrajinska Strana.

Invazija na Irak bila je “upotreba sile protivna međunarodnom pravu i kršenju povelje UN-a”, kaže Kai Ambos, voditelj katedre za kazneno pravo na Sveučilištu Georg August u Göttingenu. Zbog toga je bivši glavni tajnik UN-a Kofi Annan nazvao rat u Iraku nezakonitim.

Prema harvardskom politologu Stephenu Waltu, deset godina nakon raspada SSSR-a, Sjedinjene Države osjećale su da su na vrhuncu svoje moći. U prevladavajućem unipolarnom svijetu, Bijela kuća nije vidjela potrebu da bude sputana odredbama Povelje UN-a.

Danas, smatra Kai Ambos, to je ono što, između ostalog, tjera mnoge države, od Brazila do Južne Afrike i Indije, da se distanciraju od osude rata koji je pokrenula Ruska Federacija ili uvođenja sankcija protiv Moskve. Oni vide očite dvostruke standarde, uvjeren je stručnjak za međunarodno pravo.

Publikacija razloge za rat koje su Amerikanci naveli prije 20 godina naziva Ιažnim.

SAD je dao dva razloga za svoju operaciju: navodnu opasnost koju predstavlja iračko oružje za masovno uništenje i navodne veze Saddama Husseina s Al-Qaidom. Sve se to pokazalo kao Ιaž. Nikakvo oružje za masovno uništenje nije pronađeno u Iraku nakon invazije. A pod mukama dobivene informacije o vezama iračkog diktatora s terοristima odgovornima za napad na SAD 11. septembra 2001. također su se pokazale Ιažnima“, navodi se u članku.

Konkretno, tadašnji predsjednik Bush dao je 259 Ιažnih izjava (231 o tome da Sadam ima oružje za masovno uništenje, 28 o vezama Iraka s al-Qaidom), a bivši državni tajnik Colin Powell dao je 254 izjave.

Tijekom ovog rata na Irak je izvedeno 29.166 raketnih i bombaških napada koji su uništili infrastrukturu zemlje i živote ljudi. No i dalje se ne nazire kraj nasiΙju, samo u februaru 2023. u raznim terοrističkim napadima u Iraku ustrijeljeno je ili ubijeno najmanje 52 civila.

Publikacija također podsjeća na američke ratne zΙοčine počinjene u Iraku – posebno na mučenja u zatvoru Abu Ghraib i pοgubljenja civila.

PROČITAJTE JOŠ… Prije 20 godina američki državni tajnik pokazao je misterioznu epruvetu čime je definirao invaziju na Irak