Skip to content

Mnogi Ukrajinci su proslavili Božić 7. januara, uprkos zvaničnoj promjeni datuma koji je najavio Zelenski

  • Božić 7. januara u Ukrajini više nije službeni praznik i ne slavi se na državnoj razini. No, unatoč tome, mnogi vjernici su nastavili da slave Božić na taj dan.

Predstavnici ukrajinskih vlasti, kao ni čelnici političkih snaga, nisu upućivali nikakve poruke u povodu Božića 7. januara. Iznimka je čelnik Platforme za život i mir Jurij Bojko koji je snimio video čestitke za praznik, piše ukrajinska Strana.ua.

Prethodno su podaci Googlea pokazali da Ukrajinci nastavljaju slaviti Božić 7. januara. Na društvenim mrežama poruka „Srećan Božić“ za kraj pravoslavnog Badnjaka zauzeo je jučer prvo mjesto, prema Gugl trendovima.

Takođe, na listi najpopularnijih upita iz Ukrajine 6. januara bili su „Srećan Božić!”, „Srećno Badnje veče!”, „Svjatvečir” i „Koljada”.

Mnoge crkve su bile pune vjernika koji su obilježavali Isusovo rođenje.

Ukrajina tradicionalno koristi julijanski kalendar, koji koristi i Rusija, gdje Božić pada 7. januara. U daljem udaljavanju od Rusije, sada obilježava Božić po zapadnom – ili gregorijanskom – kalendaru na 25. decembar.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski promijenio je zakon, rekavši da dozvoljava Ukrajincima da “napuste rusko naslijeđe” proslavljanja Božića u januaru.

U božićnoj poruci objavljenoj 24. decembra Zelenski je rekao da su svi Ukrajinci sada zajedno.

“Svi zajedno slavimo Božić. Na isti datum, kao jedna velika porodica, kao jedan narod, kao jedna ujedinjena zemlja”, rekao je on.

Da njegov diktat baš nije „pustio korijen” u narodu, dokaz su jučerašnje proslave božićnog praznika širom Ukrajine.