Skip to content

‘Mogao bih sutra pasti mrtav’, kaže Biden

Američki predsjednik Joe Biden u nedjelju je priznao da bi “sutra mogao pasti mrtav”, ali je pozvao demokratske birače da ga procjenjuju prema razini energije, a ne prema godinama.

Uoči svog 80. rođendana, američki predsjednik kaže da ‘poštuje’ sudbinu, iako inzistira na tome da njegova izdržljivost i ‘strast’ ostaju dorasli zadatku.

Upitan tijekom intervjua za MSNBC da odgovori na zabrinutost birača da je prestar za drugi mandat, Biden je rekao: ‘Ja sam veliki poštovalac sudbine. Sutra bih mogao dobiti bolest. Mogao bih, znaš, sutra pasti mrtav.’

Ali, dodao je, “U smislu moje razine energije, u smislu toga koliko sam u stanju učiniti, mislim da bi ljudi trebali pogledati i reći – može li on i dalje imati istu strast za ono što radi?”

Biden, koji sljedeći tjedan puni 80 godina, suočio se s pomnim ispitivanjem zbog niza javnih gafova, za koje su se neki uhvatili kako bi tvrdili da su njegove kognitivne sposobnosti u padu. Biden je, međutim, inzistirao na tome da je njegova izdržljivost dorasla zadatku.

Dobrog sam zdravlja. Sve moje, sve fizički u vezi mene još uvijek dobro funkcionira, pa znaš, i mentalno također”, rekao je.

Ranije ovog mjeseca, tiskovna tajnica Bijele kuće Karine Jean-Pierre potvrdila je da se Biden namjerava kandidirati za reizbor 2024.

Međutim, u srpnju je New York Times izvijestio, pozivajući se na izvore, da njegova dob sve više postaje problem za njegovu administraciju. Dužnosnici s kojima je razgovarao list priznali su da “razina energije” američkog čelnika nije kao što je nekad bila i da “tiho paze” na njega.

Joe Biden / Foto screenshot: The Telegraf