Skip to content

“Mogu govoriti što hoću. Pobjeda Ukrajine izgleda više nije zajamčena”, kaže bivši savjetnik Ureda Zelenskog

Pobjeda Ukrajine u ratu izgleda više nije zajamčena, ovu ideju izrazio je bivši savjetnik Ureda predsjednika Aleksej Arestovich u eteru s Jurijem Romanenkom, piše ukrajinska Strana.

Sada sam neslužbena osoba i mogu govoriti što god hoću. Ako svi misle da ćemo mi zagarantirano dobiti rat, onda je to vrlo suprotno. Od 14.-og to je prestalo biti tako. Što mislite, je li ocjena poljskog predsjednika Andrzeja Dude da se ne zna hoće li Ukrajina preživjeti iduće mjesece – je li samo tako izrečena? Ili govori na temelju nekih informacija?”, postavio je retoričko pitanje Arestovich.

Nije sasvim jasno na što je Arestovich mislio kad je govorio o 14. datumu. Toga dana dogodio se veliki raketni napad na Ukrajinu (razrušena je zgrada u Dnjepru, gdje je poginulo 46 ljudi). 14. januara navečer Arestovich je rekao da je rusku raketu oborila ukrajinska obrana, što su zračne snage Ukrajine demantirale, te se na njega podigao val mržnje da su se u Vrhovnoj Radi skupljali potpisi za njegovu ostavku. Par dana nakon toga je sam podnio ostavku.

Idućeg dana, 15. januara, stigle su potvrde ukrajinske vojske o gubitku Soledara (ali Ministarstvo obrane to nije službeno objavilo)”, komentira Telegram kanal Politika Strana.

Nakon što su mediji prenijeli njegovu izjavu, Arestovich je pojasnio svoju ideju o “nezajamčenoj pobjedi” Ukrajine.

Sada je promijenio naglasak i rekao da Kijev neće izgubiti rat.

Nećemo izgubiti rat. Ali postalo ga je teže dobiti, jer Ruska Federacija ulaže očajničke napore da ne izgubi. Prije dva mjeseca na našem teritoriju bilo ih je 210.000, a danas ih je više od 300.000.” A planiraju još. Pobjeda, ovisi o koheziji Ukrajinaca i opskrbi zapadnog oružja”, napisao je na Telegramu, piše Strana.