Skip to content

MOJA PRAVA NA KRETANJE PO ZAPADNOJ OBALI VAŽNIJA SU OD ARAPSKIH: Izraelski ministar šokirao izjavom

U TV intervjuu krajnje desničarski Ministar nacionalne sigurnosti Izraela Itamar Ben-Gvir ponovo je šokirao javnost izjavama koje se odnose na palestinske zajednice na Zapadnoj obali, a ovaj put je poručio da je njegovo pravo na sigurno kretanje na tom dijelu važnije od prava Arapa na slobodno kretanje, piše Klix.

U intervjuu za izraelski Kanal 12, Ben-Gvir je kritikovao rad aktuelnog ministra odbrane Yoava Gallanta za kojeg je rekao kako griješi i da ima iskrivljenu sliku cjelokupne situacije na Zapadnoj obali.

“Moje pravo, pravo moje žene i moje djece, da se krećem cestama u Judeji i Samariji važniji su od prava na kretanje za Arape”, rekao je ministar, misleći na Zapadnu obalu nazivajući je njezinim biblijskim imenima.

“Oprosti Mohammade”, rekao je novinaru Channela 12 Mohammadu Magadliju , koji se s njim svađao, “ali to je stvarnost. To je istina. Moje pravo na život je ispred njihovog prava na kretanje.”

Između ostalog, Ben-Gvir je govorio i o tome kako talas kriminala predstavlja sigurnosnu prijetnju za Izrael te da kriminal prije svega dolazi iz palestinskih zajednica.

No, otkako je preuzeo dužnost, Ben Gvir također je umanjio važnost nasilja ekstremističkih doseljenika nad Palestincima, koje je također poraslo ove godine. Nasilni slučajevi su porasli pod njegovim nadzorom. Kao ministar nacionalne sigurnosti, Ben Gvir nadzire policijske snage, piše Times of Israel.

“Uočavanje ovog problema je važno jer će od problema kriminala postati sigurnosna prijetnja za Izrael. Postoji realnost koja je loša i bit će još gora. Ne razumijemo u potpunosti ovaj problem”, poručio je.

Njegova izjava izazvala je niz reakcija, a naročito među arapskim zvaničnicima u Izraelu.

“Prvi put, izraelski ministar priznaje da Izrael provodi režim apartheida zasnovan na jevrejskoj nadmoći”, rekao je arapski zvaničnik Ahmad Tibi.

Ranije ovog mjeseca, Ben Gvir je pohvalio izraelskog doseljenika koji je navodno ustrijelio Palestinca, rekavši: “Svatko tko se brani od bacanja kamenja trebao bi dobiti medalju časti.”

Karine Elharrar, članica MK-a iz oporbene stranke Yesh Atid, u odgovoru na intervju za Channel 12 nazvala je Bena Gvira “autentičnim predstavnikom najrasističke, mesijanske i kahanističke vlade koju smo ikada imali.”

Podsjetimo, Izrael već više od 70 godina ugnjetava palestinski narod.

Zbog toga je i Irski političar Richard Boyd Barrett održao ‘bukvicu’ u decembru prošle godine, predsjednici EU komisije Ursuli von der Leyen, o dvostrukim standardima.

“Predsjednica ne poziva istodobno na istragu tekućih ratnih zlοčina i zlοčina protiv čovječnosti koje je počinila država aparthejda Izrael protiv Palestinaca i tjeraju me da se zapitam o dosljednosti etike vanjske politike EU-a. Krajnje je nesavjesno da možemo reći, s jedne strane, da moramo istražiti ratne zlοčine i zlοčine Vladimira Putina, ali da šutimo o Izraelu, kao što je učinila predsjednica kada je u lipnju u Izraelu govorila uz tadašnjeg izraelskog premijera Naftalija Bennetta. Ni riječi, niti jedne riječi, nakon što smo imali dva poražavajuća izvješća Amnesty Internationala i Human Rights Watcha o 70 godina kontinuiranih zlοčina protiv čovječnosti, etničkog čišćenja, apartheda i opsade Gaze, što je bila 15-godišnja zlοčinačka akcija. Govorimo li o istraživanju ratnih zlοčina Izraela? Ne!…”, kazao je, između ostalog, irski političar predsjednici EU komisije nakon čega je dobio aplauz u irskom parlamentu.