Skip to content

Momak ležerno šeta ulicom s rukom PREKRIVENOM PČELAMA

Danii Rodman bio je u vožnji u blizini svog doma u Dominikanskoj Republici kad je spazio nešto neobično – prizor zbog kojeg je usporio radi boljeg pogleda.

Na snimci se vidi čovjek kako prenosi pčelinje društvo noseći maticu sigurno u šaci, dok ga ostatak kolonije slijedi.

Način na koji ovako ležerno hoda ulicom potpuno je normalno za njega, te se sugerira da je to vjerojatno već činio. U svakom slučaju, nije nešto što viđate svaki dan!

Poput mene, i mnogi korisnici Reddita bili su zbunjeni zašto bi čovjek prenosio pčele na ovaj način.

Srećom, neki su korisnici razjasnili neka naša pitanja.

‘Pčele se’ roje ‘kada postoji nova matica i dio prethodne kolonije se odvoji da započne novu košnicu. U ovom trenutku pčelinji roj izgleda apsolutno zastrašujuće, ali oni samo traže samo novi dom dok štite maticu.

Budući da se kraljica, u ovom slučaju, ne osjeća ugroženo i ne nanosi joj štetu, ostatak roja je samo slijedi ’, objasnila je jedna osoba.

Sljedeće je pitanje, dakle, kako sve te pčele razumiju da je matica a) unutar šake i b) da nije oštećena?

♦ Odgovor: feromoni.

‘Kraljicu osjećaju i kroz njegovu šaku. Da je u ορasnosti, ispuštala bi miris koji vrišti ‘POMOZI’, ali nije, tako da su njezini dronovi mirni i “prate je strpljivo!”

Istraživanje ponašanja medonosnih pčela pokazalo je da feromoni predstavljaju jedan od najnaprednijih načina komunikacije među društvenim kukcima.

Mandibularni feromon kraljice (QMP), koji kao što mu samo ime govori, matica emitira, smatra se jednim od najvažnijih skupova feromona u košnici. QMP utječe na socijalno ponašanje, održavanje košnice, rojenje (kao u ovom slučaju) i ponašanje pri parenju.