Skip to content

‘Moramo osigurati pobjedu! Ako Ukrajina ne pobijedi, pitanje članstva za NATO neće ni biti na pregovaračkom stolu’

Glavni tajnik Sjevernoatlantskog saveza Jens Stoltenberg odgovarajući na pitanja novinara: zar Ukrajina već nije zaslužila ulazak u NATO? – rekao je da Ukrajina prvo mora dobiti rat s Rusijom.

“Ukrajina je ostvarila značajan napredak. Ali ne smijemo podcijeniti Rusiju”, rekao je tijekom brifinga u okviru summita NATO-a u Bukureštu.

“Najhitniji i najprioritetniji zadatak je osigurati da Ukrajina pobijedi kao demokratska, neovisna i suverena država u Europi. A za to se moramo mobilizirati koliko god možemo kada je u pitanju vojna, gospodarska, financijska i humanitarna potpora Ukrajini”, primijetio je Stoltenberg. “Konkretno, dodatna protuzračna obrana.”

Naglasio je da ako Ukrajina ne pobijedi, onda pitanje članstva neće ni biti na pregovaračkom stolu, jer NATO neće imati potencijalnu članicu Saveza.

“Da ne razmišljate o tome kada će Ukrajina postati članica NATO-a, preduvjet da se to pitanje nađe na pregovaračkom stolu je da Ukrajina pobijedi, a mi pomažemo Ukrajini u tome”, zaključio je glavni tajnik.

Kinu ne vidimo kao protivnika, kazao je Stoltenberg.

“Nastavit ćemo surađivati ​​s Kinom kada je to u našem interesu. Ne samo da bismo prenijeli naše jedinstveno stajalište o ilegalnom ratu Rusije u Ukrajini. Rat u Ukrajini pokazao je našu opasnu ovisnost o ruskom plinu. To bi nas također trebalo navesti na procjenu naše ovisnosti o drugim autoritarnim režimima, ne samo Kini. Za naše opskrbne lance, tehnologiju ili infrastrukturu. Nastavit ćemo, naravno, trgovinu i gospodarski angažman s Kinom. Ali moramo biti svjesni svoje ovisnosti.”

Stoltenberg je također odgovorio na pitanje o ‘ruskom pritisku’ u Bosni Hercegovini

“Bosna i Hercegovina je važna za stabilnost u cijeloj regiji zapadnog Balkana. A važna je i za NATO. NATO ima povijest u Bosni i Hercegovini. Pomogli smo okončati brutaΙni etnički rat tamo 1990-ih. A NATO je i dalje prisutan u Bosni i Hercegovini. Sjedište nam je u Sarajevu, a surađujemo s Bosnom i Hercegovinom. Upravo sam se sastao s ministrom vanjskih poslova. I mislim da bi se mogli oduprijeti pokušajima ruskog uplitanja i utjecaja u Bosni i Hercegovini, jedna od najvažnijih stvari koju treba učiniti je završiti formiranje vlasti nakon izbora, ali i shvatiti da sve što može ojačati institucije, institucije vlasti Bosne i Hercegovine, također će učiniti Bosnu i Hercegovinu otpornijom na bilo koju vrstu stranog utjecaja ili zloćudnih aktivnosti”, rekao je.

NATO je predan daljnjoj potpori Bosni i Hercegovini, uključujući i naš program izgradnje obrambenih kapaciteta i sjedišta NATO-a, našeg sjedište u Sarajevu, te pomoći u izgradnji jakih obrambenih i sigurnosnih institucija, uključujući pomoć u provedbi demokratskih reformi“, zaključio je Stoltenberg.