Skip to content

Moskva pokrenula kazneni postupak protiv tužitelja i sudaca ICC-a

Moskva otvara kazneni postupak zbog Putinovog hapšenja, a ruski istražni odbor kaže da su tužitelj ICC-a i suci djelovali “nezakonito”

Tužitelj i suci Međunarodnog kaznenog suda (ICC) koji su izdali nalog za hapšenje ruskog predsjednika Vladimira Putina postali su meta kaznenog postupka, objavio je u ponedjeljak ruski Istražni odbor.

U objavi na Telegramu, odbor je rekao da je otvorio slučajeve protiv tužitelja ICC-a Karima Ahmada Khana, kao i sudaca Tomoko Akane, Rosaria Salvatore Aitala i Sergia Gerarda Ugalde Godinez.

Khan je 22. februara poslao peticiju Predraspravnom vijeću ICC-a za dobivanje naloga za hapšenje Putina i ruske povjerenice za dječja prava, Marije Lvove-Belove, koju je optužio da je odgovorna za ‘ilegalno deportiranje djece iz Ukrajine’. Njegov zahtjev odobrili su gore spomenuti suci.

Ruski istražni odbor opisao je kazneni progon od strane ICC-a kao “očito nezakonit, budući da nema temelja za kaznenu odgovornost”. Također je ukazao na Konvenciju UN-a o zaštiti diplomata iz 1973. koja šefovima država daje apsolutni imunitet od jurisdikcije stranih zemalja.

Odbor Khanove postupke smatra zΙοčinom prema ruskom zakonu zbog “svjesnog dovođenja nevine osobe na kaznenu odgovornost, u kombinaciji s nezakonitim optuživanjem osobe za počinjenje teškog ili posebno teškog zΙοčina”. Tereti ga se i za pripremanje napada na predstavnika strane države “u namjeri kompliciranja međunarodnih odnosa”.

Trojicu sudaca tereti se i za napad na predstavnika strane države, kao i za pokušaj “namjernog protupravnog pritvaranja”.

Rusija ne priznaje nadležnost Međunarodnog kaznenog suda (ICC) ( kao ni Kina, Sjedinjene Države, Izrael, Iran)