Skip to content

Moskva pokrenula ‘uzvratni udar’ za koji tvrdi da je ‘ubio 600 ukrajinskih vojnika’

Nakon novogodišnjeg ukrajinskog napada, rusko ministarstvo obrane dalo je rijetko priznanje i potvrdilo da su deseci ruskih vojnika poginuli u vatrenoj eksploziji.

Danas je rusko ministarstvo tvrdilo da je u ‘odmazdi’ ubijeno ‘više od 600 ukrajinskih vojnika’ stacioniranih u dvije zgrade u Kramatorsku korištene kao vojarne, piše Daily Mail.

Rusko ministarstvo obrane nije reklo kada je tačno napad izvršen, ali je reklo da su ruske obavještajne službe ‘u posljednja 24 sata’ potvrdile tačke privremenog raspoređivanja ukrajinskih oružanih snaga u Kramatorsku.

Više od 1300 ukrajinskih vojnika bilo je smješteno u dvije zgrade, tvrdi Moskva.

Ukrajinske oružane snage odbacile su tvrdnju.

‘Ova informacija je istinita kao i podaci da su uništili sve naše HIMARS-ove’, rekao je Sergiy Cherevaty, glasnogovornik Istočne skupine ukrajinskih oružanih snaga, za medijsku kuću Suspilne, govoreći o raketnim sustavima koje su isporučile SAD. Rekao je da Rusija ne može izvesti visokoprecizne udare.

AFP nije mogao neovisno provjeriti izvješće.

U subotu su novinari AFP-a u Kramatorsku, koji se nalazi u istočnoj regiji Donjecka, prije ponoći čuli najmanje četiri eksplozije.

Ranije u nedjelju, Pavlo Kyrylenko, šef regionalne uprave Donjecka, rekao je da su Rusi izveli sedam raketnih napada na Kramatorsk.

Kazao je da je oštećena ‘obrazovna ustanova, industrijski pogon i garažna zadruga’ te da nema žrtava.

PROČITAJTE JOŠ… Kadirov: Pomoć Zapada Ukrajini je shema za pranje novca. Treba udariti u jazbinu Zelenskog