Skip to content

Mudrosti žena: Prvi put se udaje iz ljubavi, drugi put iz dosade, a treći iz koristi

Neka istraživanja pokazuju da su žene najsretnije u trećem braku.

Najzadovoljnije su u trećem braku a naučnici su do ovog zaključka došli nakon što su intevrjuisali stotinak žena iste dobi i jednakog socijalnog statusa. Takođe naučnici primjećuju da je drugi brak često želja da se izliječi trauma nakon prvog neuspješnog braka.

Treći put, stupajući u brak, žena tačno zna šta želi od života i od muškarca. Ispostavilo se da je u trećem braku psihološko blagostanje žene znatno veće nego u prva dva. U prosjeku je nivo zadovoljstva bio najveći u trećem braku. Najmanje sretni bili su oni koji se nikada nisu vjenčali.

Njihov pokazatelj blagostanja bio je ispod granice norme. Uz to, naučnici su otkrili da su žene u trećem braku u nešto većoj mjeri težile samorazvoju i samoostvarenju. Prema ženama koje su ispitivali, ova kategorija žena bila je više nezavisna i sigurnija u svoju sposobnost.

Prema istraživanju, takve dame znaju kako učiti na svojim greškama i više podržavaju druge. Naučnici su pronašli nekoliko objašnjenja za ovaj fenomen. Iznijeli su nekoliko pretpostavki o tome kako priroda žena i razvodi utiču na formiranje ličnosti i opšti nivo zadovoljstva životom.

“Pretpostavlja se da puno životnog iskustva u obliku razvoda i novih brakova čini ženu fleksibilnijom i otpornijom”, rekla je Elena Čebotareva, profesor psihologije u Moskvi. Žena na taj način stekne sve one osobine koje joj omogućuju da sama organizuje svoj život, prenosi pult24.info.

Drugi brak često postaje način da se “izliječi” prethodni brak i kad se ponovi situacija raspada braka, to je manje traumatično. Zato se u trećem braku žena osjeća smirenije: tačno zna šta će učiniti u slučaju razvoda.

Mnoge žene ističu kako im je treći brak pomogao da nauče više cijeniti sebe, život i svoje želje.