Skip to content

Na današnji dan prije 76 godina Palestina je podijeljena na dvije države, rat je uslijedio sutradan

  • Prije 76 godina, generalna skupština Ujedinjenih nacija donijela je plan o podjeli Palestine kojom je vladala Velika Britanija na dvije države, arapsku i jevrejsku, piše Klix.

Plan, to jest ‘Rezolucija 181’ usvojena 1947. godine pozvala je na podjelu Palestine na dvije države, sa gradom Jerusalemom kao posebnom administrativnom jedinicom kojom će upravljati međunarodna zajednica.

Karta plana podjele UN-a

Rezoluciju je iskoristila jevrejska zajednica u Palestini kao pravni osnov za osnivanje Države Izrael, dok ju je arapska zajednica odbacila.

To je pokrenulo palestinski rat 1947.–1949. i 1948. dovelo do uspostave države Izrael na dijelu Mandatne Palestine kada je Mandat došao kraju.

 

Pojas Gaze bio je pod egipatskom okupacijom, a Zapadnom obalom je vladao Jordan, prije nego što je oba teritorija okupirao Izrael u Šestodnevnom ratu 1967. godine, kao i područje Golanske visoravni od Sirije.

Kao rezultat rata, Izrael je kontrolisao područje koje je UN predložio kao jevrejsku državu i skoro 60 posto područja predloženog za arapsku državu.

Izrael je također preuzeo kontrolu nad zapadnim Jerusalemom koji je trebao biti dio međunarodne zone za Jerusalem i njegovu okolinu.

Izrael je također nastavio okupaciju preostale palestinske zemlje.