Skip to content

‘NA PUTU SAM ZA AMERIKU DA OJAČAM OBRANU’ – Zelenski

Volodimir Zelenski saopštio je na Tviteru da je na putu za Sjedinjene Američke Države, kako bi, kako je naveo, ojačao otpornost i obrambene sposobnosti Ukrajine.

On je najavio da će sa predsjednikom SAD Bidenom razgovarati o saradnji između Ukrajine i Amerike.

“Imat ću i govor u Kongresu i niz bilateralnih sastanaka”, napisao je Zelenski.

Biden je potvrdio da će Zelenski posjetiti Washington u srijedu i objavio je izjavu u kojoj se navodi da će Zelenski otići u Bijelu kuću prije obraćanja na zajedničkoj sjednici Kongresa “demonstrirajući snažnu, dvostranačku potporu Ukrajini”.

“Putovanje Zelenskog i sastanak s njegovim američkim kolegom pružit će priliku da se objasni stvarna situacija u Ukrajini, kakvo je oružje Kijevu potrebno za borbu protiv Moskve i zašto ga treba”, rekao je predsjednički savjetnik Kijeva Mykhailo Podolyak za Reuters.

Biden će najaviti ‘značajan’ novi sigurnosni paket za Ukrajinu.

Paket će biti vrijedan gotovo 2 milijarde dolara, uključujući raketnu bateriju Patriot. SAD će, u trećoj zemlji, obučavati ukrajinske snage kako upravljati sustavom Patriot, piše Guardian.

Kremlj je rekao da ništa dobro neće proizaći iz putovanja ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog u Washington u srijedu i da Rusija ne vidi nikakve šanse za mirovne pregovore s Kijevom.

U razgovoru s novinarima, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da bi nastavak zapadnih isporuka oružja Ukrajini doveo do “produbljivanja” sukoba – nešto što bi se moglo obiti o glavu Kijevu, upozorio je.

“Nastavlja se isporuka oružja i širi se raspon isporučenog oružja. Sve to, naravno, dovodi do zaoštravanja sukoba. To ne sluti na dobro za Ukrajinu”, rekao je Peskov.