Skip to content

NA SLOBODI HRVAT I JOŠ DEVET stranaca koje su Rusi zarobili u Ukrajini

10 stranaca pušteno je iz ruskog zarobljeništva posredstvom saudijskog princa. Ministarstvo vanjskih poslova Saudijske Arabije objavilo je oslobađanje iz ruskog zarobljeništva 10 stranih državljana koje su zarobile ruske snage u Ukrajini.

Kako je navedeno, strani ratni zarobljenici oslobođeni su posredstvom prijestolonasljednika Saudijske Arabije Mohammeda bin Salmana . Prema Ministarstvu vanjskih poslova SA, oslobađanje stranaca dogodilo se u sklopu razmjene ratnih zarobljenika između Ukrajine i Rusije.

Oslobođeni ratni zarobljenici dovedeni su u Saudijsku Arabiju, odakle obećavaju da će biti sigurno poslani u svoje zemlje.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova potvrdilo je kako je hrvatski državljanin Vjekoslav Prebeg, zarobljen u Ukrajini u travnju, oslobođen te će u četvrtak biti u Hrvatskoj.

Vjekoslav Prebeg 2021. godina Foto: Facebook

Kako javlja CNN , dvojica američkih državljana, 39-godišnji Alexander John-Robert Druke i 27-godišnji Andy Tai Ngoc Huynh, oslobođeni su. Zarobljeni su tijekom borbi za Ukrajinu sjeverno od Harkova u lipnju.

Među pet Britanaca zarobljenih u Ukrajini koji su sada oslobođeni je i Aiden Aslin, potvrdio je Aslinov zastupnik Robert Jenrick. Aslina su zarobile su ruske snage u opkoljenom gradu Mariupolju u travnju. U lipnju su ga optužili zbog “plaćeničke aktivnosti” i “terοrizma”.

Aiden Aslin (desno)

Među oslobođenim zatvorenicima su američki, britanski, hrvatski, marokanski i švedski državljani, navodi se u priopćenju ministarstva, dodajući da je zrakoplov sa zatvorenicima sletio u kraljevinu.