Skip to content

Na tvrđavu iz 5. stoljeća greškom stavili prozore koji izgledaju kao PVC

Na zaštićeno kulturno dobro, koje se spominje još krajem rimskog doba, tvrđavu u Klisu, u Splitsko-dalmatinskoj županiji, postavljeni su otvori koji izgledaju kao PVC prozori.

Načelnik opštine Klis, Jakov Vetma, kaže da je to njegova sramota i da ništa nije znao dok nije objavljeno na Fejsbuku. Proziva i konzervatore koji su jako strogi kod obnove kuća. Međutim, ovo im je nekako promaklo.

“Moja sramota, ali da nije bilo objava na fb, ne bih ni znao za ove nakaradne prozore. Uglavnom, skidaju se instant, ružno je, nedostojno prostora i neprimjereno. Ne znam kome je, prilikom uređenja trećeg obzida, promaknuo taj detalj, projektantu, konzervatorima, nama, ali znam kome neće promaknut demontirat“, napisao je Jakov.

“Po pitanju tvrđave i općenito centra Klisa te daljnjeg razvoja: odmah iza Nove godine organizirat ću tribinu pa pozivam sve uglednike, lokal patriote, zaljubljenike u baštinu i svoje mjesto da dođu i kažu sve primjedbe koje imaju. Ali istovremeno i da čuju neke odgovore i informacije koje možda ne znaju”, dodao je.

“Propustio sam u brzini navesti da prozore skidamo jer su, makar drveni, neprikladni. Ne radi se o PVC prozorima, makar površnom promatraču mogu tako izgledati”, zaključio je Jakov.

Načelnik Jakov Vetma se zauzeo za obnavljanje i rekonstrukciju tvrđave, kao i u razvoju opštine Klis koji je predložen u sedmogodišnjem planu u kojem sudjeluju svi građani te opštine.

Tvrđava PRIJE.

Tvrđava DANAS / Foto: Facebook Jakov Vetma

Građani, udruge, građanske inicijative, zaklade, javne i privatne ustanove, trgovačka društva te svi zainteresirani mogu pridonijeti donošenju kvalitetnijeg Plana razvoja opštine Klis svojim prijedlozima i sugestijama.

Klis / Foto: Facebook Jakov Vetma