Skip to content

Na web stranici ukrajinskog predsjednika pojavila se peticija sa zahtjevom za smjenu Klička

UKRAJINA – Na web stranici ukrajinskog predsjednika pojavila se peticija kojom se poziva na smjenu Vitalija Klička s mjesta gradonačelnika Kijeva za vrijeme istrage koja se odnosi na smrt ljudi zbog zatvorenog skloništa, javlja Strana.

Peticija se pojavila dan nakon tragedije 1. juna i do sada je prikupila više od 6.000 glasova od potrebnih 25.000.

Autor peticije navodi da je cijela administrativna vertikala vlasti u Kijevu podređena čelniku Kijevske gradske državne uprave, te je stoga on odgovoran za ono što se dogodilo, a njegova ostavka “omogućit će izravnavanje potencijalnog utjecaja krivaca na svjedoke incidenta i osigurati potpunu, nepristranu i objektivnu istragu.”

Sam Kličko smatra odgovornim šefove okružnih uprava, koje imenuje ukrajinski predsjednik.

Gradonačelnik obećava da će, na temelju rezultata provjere skloništa, predsjedniku poslati prijedloge za smjenu načelnika okruga s najlošijim pokazateljima.

Danas je Kličko, nakon rezultata provjere skloništa, rekao da je deset posto kijevskih skloništa za bombe zatvoreno.

A ministar strateške industrije Alexander Kamyshin rekao je da je situacija sa skloništima u Kijevu kritična, kao što je njihova revizija pokazala da je gotovo polovica skloništa u Kijevu zatvorena ili neupotrebljiva.

Prema prvom izvještaju Alexandera trećina gradskih skloništa (1849 objekata) već je provjereno, a polovica ih nije bila spremna primiti posjetitelje:

– 13% (242 skloništa) nije uspjelo otvoriti i prihvatiti komisiju;
– 32% (596 objekata) nije spremno za korištenje;
– 55% (1011 objekata) je spremno za korištenje.

Provjere skloništa u Kijevu provedene su nakon što su 1. juna u okrugu Desnyansky za vrijeme zračnog napada Ruske Federacije ubijene tri osobe koje su bile na ulici prije čega su neuspješno pokušavali ući u sklonište poliklinike.