Skip to content

‘NABAVITE ODMAH više oružja za Ukrajinu’, pozivaju europski ministri u Kijevu

Vrijeme je da Ukrajincima damo ‘štit’ i ‘mač’, kaže estonski ministar vanjskih poslova Reinsalu u intervjuu za POLITICO.

Sve je u oružju i učinit ćemo sve da ono stigne u Kijev‘, poručili su nordijski i baltički ministri koji su u ponedjeljak ujutro stigli u snijegom prekrivenu ukrajinsku prijestolnicu.

Skupina — koja uključuje ministre vanjskih poslova iz Estonije, Finske, Islanda, Latvije, Litve, Norveške i Švedske — predstavlja najveće izaslanstvo na visokoj razini koje je posjetilo Kijev od  veljače.

Foto: edgarsrinkevics Twitter

Ministri koji su razgovarali s POLITICO-om u Ukrajini naglasili su da, iako je potrebna neposredna pomoć za održavanje ključne infrastrukture u radu usred ruskih napada, pomoć u obrani ostaje vitalna.

Postoji “potreba za promjenom paradigme zapadne potpore”, rekao je estonski ministar vanjskih poslova Urmas Reinsalu.

Sjedeći u malom kupeu vlaka u nedjelju navečer, ministar je rekao da pomoć u oružju Ukrajini više ne može biti “postupni” odgovor na ruske eskalacijske korake – i da bi trebalo osigurati više oružja “bez ikakvih ograničenja”.

Estonski ministar pozvao je na dvosmjerni pristup: dati Ukrajini “štit” i “mač”.

Štit, rekao je, ‘podrazumijeva sve vrste protuzračnih obrambenih sustava’, dok mač podrazumijeva ‘rakete dugog dometa, kako bi mogle doprijeti i do ovih mjesta odakle se lansiraju rakete koje su namijenjene uništavanju njihove civilne infrastrukture.’

Ukrajinski partneri “moraju uzeti u obzir potrebu opskrbe Ukrajine sustavima protuzračne obrane kako bismo mogli spriječiti Ruse da pogode novu opremu”, rekao je švedski ministar vanjskih poslova Tobias Billström između sastanaka s ukrajinskim dužnosnicima u ponedjeljak, ističući da će njegova zemlja osigurati sustave protuzračne obrane kao dio zimskog paketa pomoći.

Drugi su ponovili mišljenje da bi vojna pomoć trebala ostati na vrhu agende zapadnih partnera.

“Iako postoje vrlo hitne potrebe”, rekao je litavski ministar vanjskih poslova Gabrielius Landsbergis, “s moje strane mislim da ću se zalagati da ne smijemo zaboraviti da je glavni zadatak da trebamo pomoći Ukrajini da dobije rat.”

Litavski ministar, koji se zalaže da zapadne vlade opskrbe ukrajinske snage s više tenkova, rekao je da je “Rusija u stanju stvoriti probleme kada je pod sankcijama” i “jedini način da se to zaustavi je da se dopusti Ukrajini da pobijedi.”

U glavnom gradu ovu su poruku ponovili i ukrajinski dužnosnici.

“Rekla bih da je najhitnija stvar nešto što može spasiti naše ljude i pomoći nam da preživimo zimu”, rekla je potpredsjednica ukrajinske vlade Olha Stefanishyna u intervjuu u ponedjeljak.

Prvo i najvažnije su sustavi protuzračne obrane i projektili za te sustave, što je više moguće“, rekla je.