Skip to content

Načelnik francuskog vojnog štaba: ‘Francuska vojska je spremna za najteže angažmane’

Pariz (AFP) – Francuske kopnene snage spremne su odgovoriti na svaku prijetnju dok se pripremaju čak i za “najteže angažmane”, rekao je njihov komandant u izjavi objavljenoj u utorak u francuskom dnevniku Le Monde.

Pierre Schill kaže da u vrijeme kada se krize šire, Francuska, kao okvirna država NATO-a, ima veliku imovinu. Pored svog nuklearnog odvraćanja, ima snage koje su obučene i interoperabilne sa savezničkim vojskama.

Saopštenje načelnika generalštaba kopnene vojske generala Pierrea Schilla uslijedilo je nakon što je predsjednik Emmanuel Macron rekao da neće isključiti slanje kopnenih trupa da pomognu Ukrajini u borbi protiv Rusije.

“Kako god da se međunarodna situacija može razvijati, Francuzi mogu biti sigurni da su njihovi vojnici spremni da odgovore”, rekao je on.

Schill je rekao da će prikaz francuskih vojnih sposobnosti pomoći da se “odvrati svaki napad na Francusku”.

“Da bi se zaštitila od bilo kakvog napada i odbranila svoje interese, francuska vojska se priprema i za najteže angažmane”, rekao je on.

Citirao je latinsku izreku “si vis pacem, para bellum” – “ako želiš mir, pripremi se za rat“.

Schill je rekao da bi Francuska mogla angažirati diviziju od 20.000 vojnika u koaliciji u roku od 30 dana i da bi mogla sama komandovati vojskom od oko 60.000 vojnika pridruživanjem drugim savezničkim nacijama.

  • Francuska vojska kaže da broji 121.000 vojnika i da može pozvati 24.000 rezervista.

Schill nije posebno spomenuo invaziju Rusije na Ukrajinu i rizik od širenja sukoba. Ali on je rekao da se “izvori krize umnožavaju i nose sa sobom rizik od spiralnog rasta ili širenja”.

Pierre Schill / Foto: Wikimedia

Njegovi komentari su najnovija oštra procjena situacije od strane visokog evropskog vojnog komandanta.

Načelnik britanskog generalštaba, general Patrik Sanders, rekao je u januaru da britanski građani treba da budu spremni da se bore u potencijalnom kopnenom ratu.

Šef švedske vojske Micael Byden također je uzbunio mnoge svoje sunarodnike kada je rekao da se “Šveđani moraju psihički pripremiti za rat”.

Macronov stav prema ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu je sve čvršći, a francuski lider je nedavno opisao Putina kao prijetnju ne samo Ukrajini već i sigurnosti svih Evropljana.

Francuska je također okrivila Rusiju za nalet sajber napada i kampanja dezinformacija.

Macron, koji je više puta izjavljivao da “Rusija ne može pobijediti u ovom ratu”, šokirao je evropske saveznike u februaru odbijajući da isključi slanje zapadnih kopnenih trupa.

On je također opisao rat u Ukrajini kao “egzistencijalni” za Evropu.

Međutim, francuski poslanici i stručnjaci javno su zabrinuti zbog nedostatka opreme i municije za koje kažu da bi nakon samo nekoliko mjeseci prekinuli svaki direktni sukob sa jakim neprijateljem.