Skip to content

Nacistički simboli na prvim crtama mogli bi potkopati podršku Zapada Ukrajini – The New York Times

Nacistički simboli na prvim crtama u Ukrajini mogli bi potkopati međunarodnu potporu Kijevu. O tome piše New York Times.

Oznaka s lobanjom i prekriženim kostima koju su nosili čuvari koncentracijskog logora i simbol poznat kao “Crno sunce” sada se redovito pojavljuju na uniformama vojnika koji se bore na prvim crtama fronte.

Novine podsjećaju da su fotografije takvih zakrpa povremeno objavljivane, uključujući službene resurse Ukrajine i saveznika u NATO-u, ali su zatim “tiho uklonjene”.

Na svakoj fotografiji uniformirani Ukrajinci nosili su oznake sa simbolima koji su postali ozloglašeni u nacističkoj Njemačkoj. Navodi se da su te slike objavili ukrajinski Glavni stožer i Twitter nalog NATO-a.

Konkretno, postoji nekoliko fotografija s “Mrtvom glavom” (Totenkopf) – lobanjom i prekriženim kostima na uniformi ukrajinskih oružanih snaga.

“Ambivalentan odnos Ukrajine prema tim simbolima, a ponekad čak i njihovo prihvaćanje, riskira davanje novog, mainstream života ikonama koje Zapad pokušava uništiti više od pola stoljeća”, pišu autori materijala.

“Ljudi u Ukrajini koji drže rukovodeće položaje ili ne prepoznaju ili ne žele prepoznati i razumjeti kako se ovi simboli percipiraju izvan Ukrajine. Mislim da bi Ukrajinci trebali biti sve svjesniji da te slike potkopavaju podršku zemlji”, rekao je Michael Colborn, istraživač Bellingcata koji proučava međunarodne pokrete krajnje desnice.

Prošle godine, novinari poznatog medija ‘The Sun’ snimali su velečasnog kako se moli za žrtνe rata među rušeνinama u Borodjanki, gradu u kojem je ukrajinska vojska ponovno preuzela kontrolu.

No, najveću pažnju su privukli simboli na uniformi ukrajinskog vojnika.

Naime, ‘SS – Galizien’ je simbol ukrajinskih vojnih formacija u njemačkim oružanim snagama tijekom Drugog svjetskog rata. Formacija je bila formirana pretežno od vojnih dobrovoljaca s ukrajinskim etničkim porijeklom s područja Galicije, a poslije i ostalih dobrovoljaca iz raznih zemalja.

U decembru 2022. Vrhovni sud Ukrajine odlučio da simbolika SS divizije “Galicija” ne pripada nacističkoj.

A prije tri godine veteran SS divizije “Galicija” nagrađen je u Kalushi. Tijekom ceremonije postao je ’emotivan’ i refleksno je podigao ruku u nacistički pozdrav, piše ukrajinska Strana.

Tada je u Kalushi, u Ivano-Frankivskoj oblasti, održana je svečana ceremonija odlikovanja veterana nacističke 14. divizije Waffen SS “Galicija” Vasilija Nakonečnog. 95-godišnji nacist odlikovan je divizijskim viteškim križem.

95-godišnji nacist odlikovan divizijskim viteškim križem

Snimku slavlja objavio je na svom Facebooku čelnik Ukrajinskog židovskog odbora Eduard Dolinsky. Dolinsky je skrenuo pozornost pretplatnika na to kako je 95-godišnji Vasilij u trenutku dodjele refleksno podigao ruku u nacistički pozdrav.