Skip to content

Nafta na svjetskom tržištu poskupjela nakon ograničenja cijene Rusiji

Svjetske dionice bile su mješovite, a cijene nafte porasle su u ponedjeljak nakon što su se G7 i EU dogovorile o bojkotu većine ruske nafte i obvezale se na ograničenje cijene ruskog izvoza od 60 dolara po barelu, piše AP.

Američka referentna sirova nafta porasla je za 55 centi na 80,53 dolara po barelu u elektroničkom trgovanju na njujorškoj robnoj burzi. U petak je izgubio 1,24 dolara na 79,98 dolara po barelu.

Sirova nafta Brent dodala je 56 centi na 86,13 dolara po barelu nakon što su zapadne zemlje u ponedjeljak počele nametati gornju cijenu i zabranjivati ​​neke vrste ruske nafte.

Nije bilo jasno koliko bi ruske nafte ove dvije mjere sankcija mogle ukloniti s globalnog tržišta, smanjujući ponudu i povećavajući cijene.

Rusija je drugi svjetski proizvođač nafte i uspjela je preusmjeriti velik dio svojih bivših europskih isporuka kupcima u Indiji, Kini i Turskoj.

Zamjenik ruskog premijera Alexander Novak, zadužen za energetska pitanja, upozorio je u televizijskim komentarima u nedjelju da Rusija neće prodavati svoju naftu zemljama koje bi pokušale iskoristiti ograničenje.

“Prodavat ćemo naftu i naftne derivate samo onim zemljama koje će surađivati ​​s nama po tržišnim uvjetima, čak i ako budemo morali donekle smanjiti proizvodnju”, rekao je Novak u televizijskim izjavama nekoliko sati prije nego što je gornja cijena stupila na snagu.

Kina kaže da će nastaviti energetsku suradnju s Rusijom nakon ograničenja cijena G7 na izvoz nafte

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da će nastaviti energetsku suradnju s Rusijom nakon što su G7, EU i Australija nametnuli ograničenje cijena na izvoz ruske nafte.

Kina, koja je rekla da će nastaviti na temelju poštovanja i uzajamne koristi, povećala je kupnju ruske mješavine nafte Urals ove godine, izvještava Reuters pozivajući se na rusku novinsku agenciju RIA.

U nedjelju su naftni kartel OPEC pod vodstvom Saudijske Arabije i saveznički proizvođači, uključujući Rusiju, odlučili da neće mijenjati svoje ciljeve za isporuku nafte globalnom gospodarstvu. U listopadu je savez OPEC+ odlučio smanjiti proizvodnju za 2 miliona barela dnevno počevši od studenog, što je smanjenje koje ostaje na snazi.

Sporazum dopušta da se ruska nafta otprema u zemlje treće strane koristeći G7 i EU tankere, osiguravajuća društva i kreditne institucije, samo ako je teret kupljen po cijeni od 60 dolara po barelu ili nižoj.

Ograničenje cijena bi “odmah srezalo Putinov najvažniji izvor prihoda”, rekla je američka ministrica financija, Janet Yellen.

Ali kritičari, uključujući Ukrajinu, kažu da je gornja granica bezuba jer je iznad cijene postojeće ruske cijene nafte od oko 52 dolara po barelu, piše Guardian.