Skip to content

NAJBOLJI SOK OD MRKVE I JABUKE ZA ZIMU…

ZA SVE ONE KOJI VOLE GUSTI SOK, ovaj sok možete praviti od različitog voća.

Sastojci: 2 kg oguljenih i očišćenih jabuka, 500 g oguljene i očišćene mrkve, 600 g šećera, 20 g limunske kiseline, oko 6 litara vode.

Priprema: 1. Posebno u jednu posudu za kuhanje narežite jabuke i dodajte oko 2 litre vode. U drugu posudu narežite mrkvu i dodajte oko pola litre vode (vode je potrebno tek toliko da prekrije mrkvu, pa će je i tijekom kuhanja trebati dolijevati). Kuhajte dok ne omekšaju (oko 20 minuta).

2. Kad jabuke i mrkva omekšaju, ocijedite ih od soka (sok sačuvajte) i sameljite ih u glatku kašu, najbolje u multipraktiku ili štapnom sjeckalicom. 3. Za kuhanje soka potrebna vam je posuda veličine 9 litara (najmanje). U posudu ulijte sok od kuhanja, dodajte kašu od jabuka i mrkve, šećer, limunsku kiselinu i zalijte s 4 i pol litre vode. Dobro promiješajte i stavite kuhati. Nakon što tekućina zakipi skidajte pjenicu i kuhajte još 25 minuta uz povremeno miješanje. Dobit ćete oko 6 litara soka.

4. 15 minuta prije zagrijte pećnicu na 80°C i stavite u nju staklene boce (naravno, bez čepa). Vrući sok ulijevajte u vruće boce, 2-3 cm ispod ruba. Dobro zatvorite čepom i okrenite boce naopako, čepom prema dolje. Ostavite tako stajati oko 15 minuta, a zatim boce okrenite i pospremite u hladnu prostoriju.

Možete dodati dodati dunju i krušku, dunja daje soku poseban ukus i miris.

Sok od mrkve Foto: Pexel