Skip to content

NAJEZDE ŠTAKORA U SAD-u: Suzbijanje štetočina ne pokazuje željene rezultate

Kontrolori štetočina iz kompanije Orkin upravo su na svojim stranicama objavili negativnu listu američkih gradova koji su najteže pogođeni najezdom štakora. A Velika jabuka završila je na sramotnom drugom mjestu. New York se već dugo smatra pupkom svijeta – ali nažalost u svom trbuhu ima i tisuće štakora.

Chicago drži prvo mjesto već osmu godinu zaredom.

Popis 10 ‘najboljih’ ostao je gotovo nepromijenjen posljednjih godina: Los Angeles slijedi Chicago i New York na trećem mjestu, a slijede Washington DC, San Francisco, Philadelphia, Baltimore, Cleveland, Detroit i Denver.

Budući da je New York pao niže u odnosu na prošlu godinu, nema razloga za presretnost. Jer očito akcije suzbijanja štetočina ne pokazuju željene rezultate.

Prema izvješću Orkina, procjenjuje se da je 21 milion domova u SAD-u preplavljen miševima i štakorima. Osobito u mjesecima od listopada do veljače glodavci traže hranu, vodu i zaštitu od hladnoće u zgradama.

Zbog preseljenja poslovanja restorana na otvorenom povezanog s paηdemijom, štakori imaju lak pristup hrani od 2020. godine i stoga se njihov broj povećao. Sredstva za suzbijanje štetočina strogo upozoravaju da se ostaci hrane ne ostavljaju u kući ili vani. Štakori ne samo da ostavljaju neugodan miris svojim izmetom i urinom. Također prenose razne οpasne patοgene, uključujući salmοnelu i hantaνirus. Također mogu uništiti kablove, vodovodne i plinske cijevi.

Foto: Erich Röthlisberger / Pixabay