Skip to content

‘Najgore tek dolazi’ za države EU po pitanju energije – Katar upozorava na nestašice plina

• Topla zima spriječila je EU od ozbiljne energetske krize, ali “najgore tek dolazi” za blok, upozorio je u utorak katarski ministar energetike Saad Al-Kaabi, navodeći nedostatak ulaganja u naftu i plin.

Govoreći na Katarskom gospodarskom forumu u Dohi, ustvrdio je da će “agresivna” energetska tranzicija obeshrabriti ulaganja u ugljikovodike i da bi mogla rezultirati nestašicom energije u EU u narednom desetljeću.

“U budućnosti će biti velike nestašice plina, uglavnom zbog guranja energetske tranzicije za koji bismo rekli da je vrlo agresivna”, upozorio je Al-Kaabi, piše Bloomberg.

“Ekonomska stabilnost i odgovornost prema okolišu međusobno se ne isključuju. Morate imati oboje. Jedina stvar koja je spasila čovječanstvo i Europu ove godine bila je topla zima i usporavanje gospodarstva. Mislim da najgore tek dolazi”.

“Ako [europski čelnici imaju] pravi plan i sjednu s proizvođačima, a naftne i plinske kompanije ne budu demonizirane, stvarnost će nastupiti i imat ćemo razumno rješenje”, rekao je.

Katar je jedan od najvećih svjetskih proizvođača ukapljenog prirodnog plina i ulaže desetke milijardi dolara u povećanje svojih proizvodnih kapaciteta.