Skip to content

Najmanje 12 zemalja obustavilo financiranje UN agencije za pomoć palestinskim izbjeglicama

Najmanje 12 zemalja – Njemačka, Švicarska, Italija, Kanada, Finska, Australija, Velika Britanija, Nizozemska, SAD, Francuska, Austrija i Japan – obustavilo je financiranje UNRWA-e, koja je osnovana 1949. kako bi pomogla palestinskim izbjeglicama širom Bliskog istoka, zbog navoda o povezanosti osoblja s operacijom Poplava Al-Aqsa 7. oktobra.

UNRWA je ključna u pružanju osnovnih usluga u Gazi, a više od 1,4 miliona Palestinaca trenutno se nalazi u njenim objektima.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) pozvala je zemlje da nastave financirati UN-ovu Agenciju za palestinske izbjeglice ( UNRWA ), nazvavši izraelske optužbe protiv UN-ovog tijela “odvlačenjem pažnje” od rata u Gazi.

Chris Gunness, bivši glasnogovornik UNRWA-e, rekao je da UN-ova agencija ima samo nekoliko tjedana prije nego što ostane bez novca za svoj ključni rad pomoći spašavanju života Palestinaca u Gazi. Više od 26.000 Palestinaca ubijeno je otkako je Izrael pokrenuo svoju ofanzivu 7. oktobra.

“Moja poruka arapskom svijetu, posebno Zaljevu, je gdje ste? Jer svaki dan zarađuju milijarde na prihodima od nafte. Mali dio tih prihoda od nafte doveo bi do toga da UNRWA-ini financijski problemi nestanu preko noći. Ova nesavjesna praznina koju su napravile te zapadne zemlje bila bi vrlo brzo popunjena”, rekao je Gunness za Al Jazeeru.

Što je UNRWA i ko je financira?

Akronim je kratica za Agenciju Ujedinjenih naroda za pomoć palestinskim izbjeglicama na Bliskom istoku. Osnovana je 1949. kako bi opsluživala desetke hiljada Palestinaca koje su židovske milicije etnički očistile iz svojih domova iz područja koja trenutno čine dio Izraela.

UN-ova agencija djeluje na okupiranoj Zapadnoj obali, istočnom Jeruzalemu i Gazi, kao i u Jordanu, Libanonu i Siriji – susjednim zemljama u koje su palestinske izbjeglice našle utočište nakon nasilnog protjerivanja poznatog kao Nakba ili katastrofa.

Prema svojoj web stranici, UN-ova agencija podupire pomoć i ljudski razvoj palestinskih izbjeglica, radeći na brojnim područjima. Primjeri ovih područja su osnovno i strukovno obrazovanje, primarna zdravstvena zaštita, pomoć i socijalne usluge, infrastruktura i poboljšanje kampova, mikrofinanciranje i hitni odgovor.

Agencija se gotovo u potpunosti financira dobrovoljnim prilozima, osim ograničene subvencije UN-a, koja se koristi isključivo za administrativne troškove, navodi UNRWA.

Rad UNRWA-e ne bi se mogao provoditi bez održivih doprinosa iz zemalja širom svijeta i Evropske unije, koji su predstavljali 94,9 posto svih doprinosa u 2022., kaže agencija.

Godine 2022. 44,3 posto ukupnih obećanja agencije, ili 1,17 milijardi dolara, došlo je od država članica EU, koje su doprinijele 520,3 miliona dolara, uključujući sredstva koja je institucija dodijelila putem Evropske komisije. Sjedinjene Države, Njemačka, EU i Švedska bili su najveći pojedinačni donatori u dotičnoj godini, pridonijevši 61,4 posto ukupnih sredstava agencije.