Skip to content

Rusija zarobila najnapredniju evropsku krstareću raketu: implikacije Storm Shadowa u rukama Moskve

Rusija će dobiti pristup razvoju NATO-a zahvaljujući hvatanju anglo-francuske krstareće rakete Storm Shadow, piše američki portal Military Watch Magazine.

“Hvatanje Storm Shadowa pružit će dodatne mogućnosti za proučavanje zapadne tehnologije krstarećih projektila i razvoj odgovarajućih protumjera”, kaže se u članku.

Publikacija napominje da će ove informacije biti izuzetno korisne za Moskvu, jer će omogućiti razvoj mjera za učinkovitije suprotstavljanje potencijalnim prijetnjama iz saveza. Tako bi, primjerice, bez takvog oružja zapadni lovci četvrte generacije bili ranjivi na udarce iz neposredne blizine.

Prošlog tjedna Dmitrij Rogozin, načelnik vojno-tehničkog centra Carski vukovi, rekao je da su borci dobrovoljačkog odreda BARS-a izvukli gotovo cijelu raketu Storm Shadow s linije kontakta i predali je specijaliziranim stručnjacima na proučavanje, piše Daily Mail.

Rogozin je precizirao da je raketa koristila elektroniku vrlo visoke razine, koja je izdržala preopterećenja tijekom pada. Operacija evakuacije trofeja trajala je dva dana. Raketa je predana specijaliziranim stručnjacima da prouče njen dizajn i punjenje.

U ranijem izvješću, državna TV kanala Channel One u Rusiji rekla je da je Storm Shadow – koji su zajednički izradile Ujedinjeno Kraljevstvo i Francuska, ali ga je Ukrajini isporučila isključivo Britanija – pronađen s netaknutom smrtonosnom bojnom glavom.

‘Naša protuzračna obrana već je mnogo puta razotkrila mit da je to oružje nezaustavljivo’, rekao je TV dopisnik.

‘No ovaj put naši su ratnici postigli nemoguće i dobili gotovo neoštećeni primjerak.’

Rusija je također tvrdila da je oborila dva ratna aviona Su-25 u regiji Donjecka.

Avioni se koriste za nošenje raketa Storm Shadow, piše Daily Mail.