Skip to content

NAJTEŽI SLUČAJ MASOVNOG nasukavanja: Uginulo 380 kitova

Australijska država Tasmanija utvrdila je tokom spasilačke akcije da se na njenoj zapadnoj obali nasukalo rekordnih 470 kitova pilota, a kako se doznaje do sada je već uginulo oko 380 životinja, saopštili su danas zvaničnici.

Spasioci koji se bave najtežim australskim slučajem masovnog nasukavanja uspjeli su spasiti 50 i očajnički se utrkuju s vremenom kako bi spasili preostalih 30 kitova.

Spasioci užurbano pokušavaju da oslobode iz plićaka preostale životinje koje su još žive, navode ovi izvori.

Iz prve otkrivene nasukane grupe juče je spaseno 25 životinja, ali su se neke ponovo vratile u plitku vodu sa dolaskom plime, prenio je BBC.

Prilično smo razočarani jer je povećan broj kitova koji su uginuli – izjavio je Nik Deka iz tasmanijskog Odjeljenja za primarne industrije i dodao da se nada da će spasioci tokom dana moći da oslobode još kitova.

Do svih kitova mora se doći čamcem, ograničavajući broj na kojem se može raditi u bilo kojem trenutku, dok spasioci moraju djelovati u timovima kako bi spriječili pothlađivanje.

Također se bore s neobičnim plimama i mijenama u luci Macquarie, koje diktiraju zračni tlakovi.

Helikopterski tim uočio je juče drugu grupu nasukanih kitova na oko deset kilometara od prve lokacije u Makari Hedsu. Pretpostavlja se da su životinje iz istog jata.

I dalje je nepoznato šta je privuklo kitove na obalu, a naučnici navode da su kitovi piloti poznati po snažnim društvenim vezama.

Australian whale tragedy off coast of Tasmania

BREAKING: 380 whales confirmed dead in horrifying mass stranding off the coast of Australia

Posted by Daily Mail on Wednesday, 23 September 2020

Ova vrsta spada u manje kitove i najsklonija je nasukavanju u plićacima. Kitovi piloti mogu da narastu do sedam metara u dužinu i da dostignu težinu do tri tone.

Prethodno najveće nasukavanje kitova na obalama Tasmanije desilo se 1935. godine sa 294 kita pilota. 2009. godine u plićaku se zaglavilo oko 200 ovakvih životinja.

Sidebar