Skip to content

Izrael pokrenuo napad na Palestince: Najveći upad na Zapadnu obalu u posljednjih 20 godina. Buldožerima im uništavaju puteve

Izrael je pokrenuo veliku zračnu i kopnenu ofanzivu na grad Jenin na Zapadnoj obali, svoju najveću vojnu operaciju na palestinskom području u posljednjih godina, dok nasilje nastavlja rasti u sukobu.

Napad je počeo u ponedjeljak oko 1 sat ujutro, a broj žrtava raste, prema palestinskom ministarstvu zdravstva, javlja Guardian.

Izvodeći najmanje 10 napada bespilotnim letjelicama na zgrade, brigada izraelskih vojnika, potpomognuta oklopnim buldožerima i snajperistima na krovovima ušla je u grad i njegov izbjeglički kamp, ​​naišavši na vatru Palestinaca nakon što je Izrael obavijestio Bijelu kuću o svojim planovima napada.

Buldožeri i bageri su prvo uništili palestinske automobile, zatim su, vjerovali ili ne, krenuli u uništavanje puteva.

Glasnogovornik palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa nazvao je operaciju “novim ratnim zločinom protiv našeg bespomoćnog naroda”.

U zajedničkom priopćenju, Izraelske obrambene snage (IDF) i domaća obavještajna služba Shin Bet rekli su da su napali zapovjedni centar u izbjegličkom kampu Jenin koji je koristila lokalna militantna skupina.

Upad u Jenin prvi je nakon bitke za Jenin 2002. tokom druge intifade.

Palestinski vozač hitne pomoći, Khaled Alahmad, rekao je: “Ono što se događa u izbjegličkom kampu je pravi rat. Bilo je udara s neba. Svaki put se odvezemo s pet do sedam kola hitne pomoći i vratimo se puni ozlijeđenih ljudi.”

Nije bilo jasno hoće li operacija izazvati širi odgovor palestinskih frakcija, privlačeći militantne skupine u Pojasu Gaze, obalnoj enklavi koju kontrolira militantna islamistička skupina Hamas.

U priopćenju grupe Islamski džihad u Gazi koju podupire Iran stoji: “Otpor će se suočiti s neprijateljem i braniti palestinski narod, a sve opcije su otvorene za napad na neprijatelja i odgovor na njegovu agresiju na Jenin.”

Izraelski ministar obrane, Yoav Gallant, rekao je da njegove snage “pomno prate ponašanje naših neprijatelja. Obrambeni establišment je spreman za sve scenarije.”

Video dokumentacija sa prošlosedmičnog Pogroma u Urifu pokazuje vojnu pratnju do 200 doseljenika koji su izvršili pljačku sela, paljenje seoske škole i doseljenike koji su upali u džamiju i cijepali knjige Kur’ana.

U 2022. UN OCHA zabilježio je najmanje 849 napada na Palestince od strane doseljenika. Doseljenici otimaju zemlju, uništavaju domove, pale poljoprivredna polja, ubijaju stada životinja i sijeku masline, oni napadaju Palestince i prolaze nekažnjeno i često uz vojnu podršku. Izraelska vlada gotovo nikad ne poduzima ništa da zaustavi nasilje doseljenika.

Korijeni ovog nasilja nalaze se u izraelskom povijesnom i tekućem oduzimanju posjeda palestinskom narodu—i sustavu apartheida koji Palestincima uskraćuje njihova osnovna ljudska prava.

Koordinacija kojom vojnici i doseljenici sistematski napadaju Palestince dešava se iznova i iznova. Ovoga puta, snimak je napada koji su trajali tri dana u selu Surif. Ali ovakvi događaji se dešavaju širom Zapadne obale – stalno.

Ovako izgleda oduzimanje imovine i protjerivanje.