Skip to content

Najviši ruski sud zabranio LGBT pokret kao “ekstremistički”

  • MOSKVA – Ruski Vrhovni sud presudio je u četvrtak da LGBT aktiviste treba označiti kao ekstremiste, što je potez za koji se predstavnici homoseksualaca i transrodnih osoba plaše da će dovesti do hapšenja i krivičnog gonjenja, javlja Reuters.

Izvještač Reutersa na sudu je čuo kako je objavljeno da je odobren zahtjev ministarstva pravde da se ono što je nazvano “međunarodnim LGBT društvenim pokretom” prizna kao ekstremistički i da se zabrane njegove aktivnosti.

Ovaj potez dio je obrasca sve većih ograničenja u Rusiji na izražavanje seksualne orijentacije i rodnog identiteta, uključujući zakone koji zabranjuju promoviranje “netradicionalnih” seksualnih odnosa i zabranjuju zakonske ili medicinske promjene spola.

Vrhovnom sudu je trebalo oko pet sati da donese svoju odluku, nakon otvaranja sjednice u 10 sati (07:00 GMT). Postupak je zatvoren za medije, ali je novinarima dozvoljeno da čuju odluku.

Predsjednik Vladimir Putin dugo je nastojao promovirati imidž Rusije kao čuvara tradicionalnih moralnih vrijednosti za razliku od dekadentnog Zapada.

Gospodin Putin je 2020. potpisao i ustavni amandman kojim se u Rusiji formalno zabranjuju istοspοlni brakovi. Definiranje braka kao zajednice isključivo muškarca i žene dio je skupine ustavnih reformi koje su Rusi izglasali 1. jula 2020.

U prošlogodišnjem govoru rekao je da je Zapad dobrodošao da usvoji “prilično čudne, po mom mišljenju, novonastale trendove kao što su desetine polova i gej parade”, ali nema pravo da ih nameće drugim zemljama.