Skip to content

NAKON NAΡADA ΗUΤIJA NA BRITANSKI TANKER, Sjedinjene Države uzvratile napadom

Središnje zapovjedništvo američke vojske (CENTCOM) saopštilo je da su rano u subotu izveli još jedan napad na Huthijev “protubrodski projektil usmjeren u Crveno more i koji je bio spreman za lansiranje”.

“Snage su nakon toga pogodile i uništile projektil u samoobrani”, stoji na platformi društvenih medija X, javlja France 24.

Ηutijska televizija Al-Masirah u subotu je objavila da su SAD i Ujedinjeno Kraljevstvo pokrenuli dva zračna napada na luku Ras Issa u jemenskoj pokrajini Hodeida, u kojoj se nalazi glavni terminal za izvoz nafte u zemlji. Nije bilo izravne potvrde iz Sjedinjenih Država ili Britanije, a Huti nisu dali pojedinosti o napadu ili razmjere štete.

Prethodne večeri, britanski naftni tanker Marlin Luanda koji je upravljao u ime trgovačkog diva Trafigura Group pogođen je projektilima koje su ispalile jemenske pomorske snage, rekao je Huthijev vojni glasnogovornik Yahya Saree.

“Udar je bio izravan i rezultirao je paljenjem broda”, dodao je.

CENTCOM je kasnije potvrdio pogodak, rekavši: “Brod je uputio poziv u pomoć i prijavio štetu. USS Carney (DDG 64) i drugi koalicijski brodovi su odgovorili i pružaju pomoć.”

Fotografija nakon udara projektila na tanker za naftu Marlin Luanda

Trafigura je u subotu saopštila da nema izvještaja o ozlijeđenima ili žrtvama, ali je dodala da požar na brodu još nije ugašen.

Američke i britanske snage pokrenule su zajedničke napade s ciljem smanjenja sposobnosti Hutija da ciljaju plovila koja prolaze ključnom trgovačkom rutom Crvenog mora — napadi za koje borci Hutija kažu da su podrška Palestincima u Pojasu Gaze.

Washington je također izveo niz jednostranih zračnih napada, ali Huti su obećali da će nastaviti s napadima.