Skip to content

Nakon više od 140 godina, zatvara se Rudnik mrkog uglja Zenica; 600 rudara u neizvjesnosti

Iako se dugo pričalo o tome šta i kako sa Rudnikom mrkog uglja Zenica, čiji radnici su skoro svakog drugog mjeseca obustavljali proizvodnju zbog neisplaćivanja plata, sada je situacija jasna. Rudnik mrkog uglja Zenica se zbog neisplativosti zatvara, objavio je BHRT.

Od marta u ovom rudniku proizvodnja je svakako bila obustavljena. Od skoro 600 rudara na održavanju jame je radilo samo dvjesto i ni oni nisu primili plate.

Udaramo samo u zidove, niko ništa nije kriv, a ispaštaju ti ljudi koji su čitav život posvetili tom rudniku, kaže Alija Selman, rudar RMU Zenica.

Riječi su ovo zeničkog rudara koje najbolje opisuju situaciju posljednjih nekoliko godina u Rudniku mrkog uglja Zenica. Nakon mnogih radničkih neposluha, protesta pred vladom i raznim institucijama.

Približava se kraj

Ipak sada se tome približava kraj. Ako je suditi prema najavama iz vladajućeg društva kroz najavu novog zakona, nakon više od 140 godina kopanja uglja, Rudnik mrkog uglja Zenica stavlja ključ u bravu.

Nijedan rudar neće ostati bez posla, tvrdi federalni ministar energije, rudarstva i industrije

Mislim da javnost ne zna da je Rudnik Zenica trebao da ode u stečaj ili bude zatvoren prije nekoliko godina iz mnogih tehnoloških razloga – vukao je EPBiH u minus, imao blizu 850 uposlenih radnika… Možda javnost ne zna da je ova EPBiH zbrinula 199 radnika iz tog rudnika i platila 42 miliona KM iz svog budžeta da bi započeli proces pravedne tranzicije. Želimo spasiti EPBiH i zbrinuti rudare. Nijedan rudar neće ostati bez posla, tvrdi Vedran Lakić, federalni ministar energije, rudarstva i industrije.

Jednom broju radnika ukazat će se pomoć za odlazak u prijevremenu penziju. Radnicima će kroz Program zbrinjavanja biti ponuđena radna mjesta u drugim rudnicima i biće poduzete i sve druge aktivnosti kako bi proces tranzicije bio proveden na human način, navedeno je u odgovoru Elektroprivrede BiH.

Iako skeptični, rudari ističu – za ono što je predviđeno Zakonom o zatvaranju rudnika će se boriti. Podsjećaju da od marta u ovom rudniku proizvodnja je svakako bila obustavljena. Od skoro 600 rudara na održavanju jame je radilo samo dvjesto i nisu primili plate.

Dobili smo nacrt zakona i on je dosta povoljan za uposlenike rudnika međutim što nas zabrinjava to što je lijenost, sporost tromost vlade, vladajućeg društva i ministarstva, tako da jednostavno ne ispoštuju, kaže Selman.

Treći mjesec bez plate

Ulazimo lagano u u treći mjesec kako plate ne zarađujemo, ni tople obroke, tako da vjerujem kulminacija sve teške situacije koje je zadesila RMU Zenica se može očekivati u nekom narednom periodu, poručuje Nedžad Duraković iz Sindikata RMU Zenica.

Zatvaranje priče oko zeničkog rudnika pokreće i glasnije priču o energetskoj tranziciji i dekarbonizaciji energetskog sektora i način na koji se planira uraditi.

Kako oni zamišljaju ovaj proces kako su oni nazvali tranzicije i dekarbonizacije samog prelaska na obnpovljivi izvor energije, neisplaćivajući ne držeći se svojih osnovnih obaveza a to je obezbjeđenje osnovnih uslova za rad, a to su plate, dodaje Duraković.

Ovo je prijevremeno zatvaranje rudnika mrkog uglja Zenica, jer kad se sagledaju ti procesi za tranziciju energetskog sektora za rudnik Zenica je to trebalo uraditi u periodu od 2028-2030 godine, nemamo mi problem potpuno smo svjesni da je dekarbonizacija to globalno opredjeljenje ali ono što zabrinjava je spremnost društva za jedan tako kompleksan proces, mišljenja je Sinan Husić, predsjednik Sindikata radnika rudnika FBiH.

  • Rudnik mrkog uglja u Zenici je otvoren davne 1880. godine. Prvi je suvremeni rudokop ugljena u BiH.

Ostaje pitanje da li ista sudbina očekuje i rudare i iz drugih rudnika jer se ni njihova finansijska situacija ne razlikuje mnogo od one u zeničkom rudniku.