Skip to content

Napad dronovima na Putinovu rezidenciju u Kremlju


  • KREMLJ JE DANAS NAPADNUT DRONOVIMA

Najmanje jedan dron je oboren tik uz kupolu. Nakon toga je na kupoli bila vidljiva manja vatra. Odgovarajući video već se pojavio na mreži.

Prva izvješća o napadu pojavila su se na moskovskim Telegram kanalima oko 3 sata ujutro, a Kremlj je popodne potvrdio informaciju. Optužili su Ukrajinu da je napala Ukrajinu s dvije bespilotne letjelice i to nazvali “pokušajem atentata na Putina”, zadržavajući pravo na odmazdu. Vladimir Putin, kako se navodi, nije ozlijeđen.

“Dvije bespilotne letjelice bile su usmjerene prema Kremlju. Kao rezultat pravovremenih akcija vojske i specijalnih službi korištenjem radarskih sustava za ratovanje, uređaji su bili onesposobljeni. Kao posljedica njihovog pada i raspršivanja fragmenata, nije bilo žrtava ili materijalna šteta.

“Ovo je planirani teroristički čin, atentat na predsjednika Rusije. Ruska strana zadržava pravo poduzeti mjere odmazde gdje i kada smatra prikladnim”, priopćio je Kremlj.

Tiskovni tajnik predsjednika Ukrajine Sergej Nikiforov istodobno je zanijekao umiješanost Ukrajine u napad na Kremlj.

“Nemamo informacija o takozvanim noćnim napadima na Kremlj, ali, kao što je predsjednik Zelenski više puta izjavio, Ukrajina usmjerava sve raspoložive snage i sredstva na oslobađanje vlastitih teritorija, a ne na napad na druge”, rekao je Nikiforov.

Mikhail Podolyak, savjetnik šefa predsjedničkog ureda, također je izjavio da Ukrajina nije umiješana. Istina, dodao je rezervu da bi to mogao biti slučaj “lokalnih podzemnih radnika”.

“Ukrajina vodi isključivo obrambeni rat i ne napada objekte na teritoriju Ruske Federacije. Zašto? To ne rješava nikakav vojni problem. Ali daje razlog Rusiji da opravda svoje napade na civile”, napisao je na Twitteru.

No, Moskva je, očekivano, već pozvala na udar na vladine zgrade u Kijevu.

Tako je zastupnik Državne dume iz Komunističke partije Ruske Federacije Viktor Sobolev rekao da je “ovo posljednja crvena linija koja bi mogla biti. Ruske vlasti trebaju odmah udariti na središte odlučivanja u Kijevu zbog pokušaja ubojstva Putina”.

Lider “Pravedne Rusije” Sergej Mironov rekao je da “imamo čime pogoditi njihove bunkere”.

Zamjenik “Ujedinjene Rusije” s Krima Mihail Šeremet pozvao je na “pokretanje raketnog napada na rezidenciju Zelenskog u Kijevu”.

Zastupnik LDPR-a Aleksey Zhuravlev pozvao je na “gađanje središta Kijeva” i “uništavanje Ureda predsjednika, uništavanje Vrhovne Rade, Glavnog stožera i zgrada u kojima su smještene ukrajinske specijalne službe”.

Također, ruske vlasti već su izvijestile da parada 9. maja neće biti otkazana zbog napada, ali je u Moskvi od danas zabranjeno lansiranje dronova. S izuzetkom bespilotnih letjelica koje se koriste odlukama državnih tijela.

Od početka sveobuhvatne invazije, Rusi nikada nisu pokrenuli udare na Ured predsjednika. Iako je postojala tehnička mogućnost – ukrajinski sustav protuzračne obrane ne može presresti ruske hipersonične rakete.

Obično postoje tri objašnjenja za to.

Prvi je praktična besmislenost. Prema medijskim izvješćima, Zelenski i njegovi najbliži suradnici većinu vremena u Kijevu ne provode u zgradi Ureda, već u podzemnim bunkerima izgrađenim u sovjetsko doba i dizajniranim za nuklearni napad.

Drugo, Putin je navodno računao na nekakav dogovor sa Zelenskim (iako je taj argument, očito, bio relevantan samo u prva dva-tri mjeseca rata, kada je pregovarački proces još trajao, a onda stao).

Treće, Putin je obećao da neće dirati u život Zelenskog. To je, posebice, izjavio bivši izraelski premijer Bennett. Sadašnji udar na Kremlj formalno poništava ovo obećanje, čak i ako je dano.

S tim u vezi već se pojavila teorija zavjere da nije Ukrajina lansirala dronove na Kremlj, već da je to bila provokacija samih Rusa kako bi sebi odvezali ruke za udar na vladinu četvrt Kijeva.

Inače, šef Ureda ukrajinskog predsjednika Andrij Jermak prije nekog vremena objavio je vatreni plamen na svom telegram kanalu (kao da potvrđuje “ukrajinski trag” u napadu). Ali onda ih je uklonio gotovo trenutno, piše ukrajinska Strana.