Skip to content

Napad velikih razmjera na ukrajinski energetski sektor. Kakve su posljedice?

Oružane snage Rusije zadale su najmoćniji udarac ukrajinskom energetskom sistemu u čitavoj istoriji rata. Oštećeno je više desetina energetskih objekata i ukupno više od 150 objekata širom Ukrajine, javlja ukrajinski medij strana.today.

Oštećeno je na desetine objekata energetskog sistema: termoelektrane, hidroelektrane, magistralne mreže, regionalne elektroenergetske mreže. Između ostalog, dolasci su bili u hidroelektranu Dnjepar, najveću hidroelektranu u Ukrajini.

Glavni ciljevi bili su energetski objekti širom Ukrajine

Hitna isključenja se koriste u 7 regiona: Dnjepropetrovsk, Donjeck, Kirovograd, Odesa, Poltava, Sumi i Harkov. Da bi se pokrio proizvodni deficit zbog granatiranja, struja se uvozi iz Rumunije, Slovačke i Poljske, izvijestio je Ukrenergo.

Najteža situacija je u oblastima Harkov, Odesa, Kirovograd i Dnjepropetrovsk.

Nakon dolazaka u hidroelektranu Dnjepar, došlo je do velikog curenja naftnih derivata u Dnjepar, javlja Državna inspekcija za životnu sredinu.

Ruska Federacija je potvrdila napade na energetske objekte. Navodi se i da su pogađali objekte vojno-industrijskog kompleksa, željezničke čvorove, arsenale, “mjesta razmještaja ukrajinskih oružanih snaga i stranih plaćenika”. Ukrajina nije potvrdila nikakve dolaske u vojne objekte.

U Harkovu, Ruska Federacija je pokušala uništiti sve energetske objekte, rekao je čelnik Ukrenergo Kudrytsky.

Rusi su napali hidraulične objekte i branu hidroelektrane Dnjepar. Bilo je osam raketnih udara, nakon čega je izbio jak požar.

“Najteža situacija je u gradu Harkovu, gde je neprijatelj bukvalno pokušao da uništi sve glavne energetske objekte koji napajaju grad. I, ako je u Harkovskoj oblasti situacija sa snabdevanjem energijom stabilna, onda je situacija u samom Harkovu izuzetno teška”, rekao je Kudritski.

13.09 Harkov je potpuno bez struje, javlja gradonačelnik Terehov.

Više od 20 projektila ispaljeno je na energetske objekte. Šteta je “preozbiljna”. Ovo je najveći napad na grad od početka rata.

Snabdijevanje vodom i toplotom, električni transport i semafori ne rade. Za sada će se voda obezbjeđivati ​​pod minimalnim pritiskom. Grejanje ima 40 hiljada pretplatnika. Sve bolnice rade na agregatima, a ima i vode.

SAD pozvao Ukrajinu da zaustavi napade na ruske rafinerije

Sjedinjene Države pozvale su Ukrajinu da zaustavi napade na ruske rafinerije nafte, kabinet ukrajinskog ministara potvrdio je ovu informaciju Financial Timesa.

“Razumijemo pozive naših američkih partnera. Istovremeno se borimo sa mogućnostima, resursima i praksama koje danas imamo. Postoje i izjave drugih zvaničnika da su to apsolutno legitimni ciljevi sa vojnog gledišta”, rekla je potpredsjednica Vlade Olga Stefanišina na Kijevskom sigurnosnom forumu.

Ukrajinski napadi dronovima na ruske rafinerije nafte označeni crvenim

Ona je navela da je Ukrajina na takve pozive odgovorila “ostvarujući svoje ciljeve” i “veoma uspješne operacije” na ruskoj teritoriji.

Stefanišina je rekla i da je u prvom mjesecu ruske invazije razgovarala sa sjedištem NATO-a i rekli su da standardi Alijanse uključuju, prije svega, uništavanje infrastrukture na teritoriji Ruske Federacije, što omogućava bombardovanje ukrajinskih gradova.

“Mi se ponašamo u skladu sa najboljim standardima NATO-a”, rekla je ukrajinska potpredsjednica Vlade.

Dmitrij Peskov je rekao da je Rusija u ratnom stanju

“Mi smo u ratu. Da, počelo je kao specijalna vojna operacija, ali čim je ta grupa nastala tamo, kada je kolektivni Zapad postao učesnik u tome na strani Ukrajine, za nas je to već postao rat. Ja sam u to uvjeren. I to svako treba da shvati radi sopstvene unutrašnje mobilizacije”, rekao je Putinov sekretar za štampu.

On kaže da će Ruska Federacija nastaviti rat “kako vojni potencijal Ukrajine ne bi ugrozio sigurnost građana Ruske Federacije i njene teritorije”. Podsjetio je da Ruska Federacija smatra “svojom teritorijom” sve teritorije Donjecke, Luganske, Hersonske i Zaporoške oblasti.

Prema Peskovu, potrebno ih je “osloboditi” od ukrajinskih oružanih snaga.