Skip to content

Napadnut ruski tanker u blizini Kerčkog tjesnaca. Dron mu probio strojarnicu

Iz ruskog tankera “SIG” se ispumpava voda, brod je na površini, dobio je rupu u strojarnici nakon napada morskog drona u južnom dijelu Kerčkog moreuza, saopštio je Rosmorrechflot .

Tanker “SIG” (od/do “Transpetrochart”, p/r Sankt Peterburg, posada 11 ljudi, brod u balastu) dobio je rupu u predjelu strojarnice u blizini vodene linije na desnoj strani, vjerovatno kao rezultat napada morske bespilotne letjelice”, navodi odjel u telegram kanalu. Napominje se da je izvještaj o šteti na tankeru primljen od MRCC-a u 00.28 časova (po moskovskom vremenu) 5. avgusta.

Iz ruskog tankera “SIG” se ispumpava voda

Uslijed vanrednog događaja nije bilo žrtava, brod je na površini. U toku su pripreme za ispumpavanje krmenih balastnih tankova NEK i postavljanje zakrpe, saopštilo je ministarstvo. Brod je bio na južnom prilazu Kerčkom moreuzu na koordinatama 45°01’1″N 036°31’7″E.

Sudeći prema snimci udara podvodnog drona u ruski tanker, nije riječ o slučajnom udaru, kako su neki komentatori isprva pretpostavili (napisali su da je dron imao zadatak napasti Krimski most, ali se na putu slučajno zabio u civilni brod).

Na snimci se vidi kako dron izdaleka pravi manevar i mijenja kurs kako bi udario u brod.

To ne znači da su ciljali baš na Sig (iako se ni to ne može isključiti – brod je još 2019. potpao pod američke sankcije zbog prijevoza zrakoplovnog goriva za rusku skupinu trupa u Siriju). Meta napada bi, u načelu, mogao biti bilo koji brod u području Kerčkog tjesnaca u kontekstu provedbe prethodno najavljene prijetnje ukrajinskog zapovjedništva da će napasti brodove koji idu prema crnomorskim lukama Ruske Federacije i Krimu (Ministarstvo obrane Ukrajine dalo je takvu izjavu nakon sličnih prijetnji Ruske Federacije glede brodova koji idu u ukrajinske luke), piše ukrajinska Strana.today.

Tako Ukrajina pokazuje da je plovidba u ruske i krimske luke Crnog mora od sada nesigurna čak i za civilne brodove. Štoviše, svako takvo plovilo, za razliku od ratnih brodova, bit će teško zaštititi od napada dronova.

Ruski tanker SIG

Za to će biti potrebno formirati čitave konvoje, kao u Drugom svjetskom ratu. Zapravo, takvi se udari mogu smatrati pokušajem da se Ruska Federacija silom navede da se vrati na ugovor o žitu, pokazujući Rusima da će u protivnom biti ugrožena isporuka u njihove luke.

S druge strane, Ruska Federacija kao odgovor može optužiti Ukrajinu za piratstvo. Najvjerovatnije se te optužbe neće dojmiti Zapada (barem teško da će biti javnih izjava o osudi napada na tanker), ali teoretski mogu djelovati na zemlje “globalnog juga”. Štoviše, crnomorske luke Ruske Federacije glavne su za izvoz ruske hrane.

I ovaj čimbenik Rusija može iskoristiti da utječe na stav nezapadnih zemalja uoči sastanka o mirovnom rješenju u Saudijskoj Arabiji. Gdje su se Ukrajina i Zapad nadali pridobiti “globalni jug” na svoju stranu.

Udar u tanker barem ne olakšava ovaj zadatak. Istodobno, “globalni jug” može povećati pritisak i na Zapad i na Rusku Federaciju kako bi se nastavio “žitni dogovor” uz istodobno ukidanje sankcija na ruski izvoz hrane i gnojiva (što Moskva zapravo pokušava postići).

Izvor: Strana.today