Skip to content

‘NAPALI SU NAS IRANSKI DRONOVI, evo kako ćete da podržite našu zemlju’, obraćanje Zelenskog

Volodimir Zelenski rekao je da je Rusija od Irana dobila još jednu seriju dronova kojima je napala Ukrajinu 19. decembra ujutro. Napomenuo je da je Rusija primila 250 iranskih bespilotnih letjelica.

Ukrajinski predsjednik zatražio je još pomoći obraćajući se sudionicima sastanka čelnika Združenih ekspedicijskih snaga Ujedinjenog Kraljevstva (JEF).

“Ruske rakete i iranske bespilotne letjelice stalno se koriste za udare prvenstveno na naš energetski sektor – a vi znate sve detalje o tome”, rekao je Zelenski sudionicima JEF-a.

O vama ovisi kada će i kako ovaj rat završiti“, ustvrdio je iznio zamolbe za svakog pojedinačno.

Od premijera Britanije, Zelenski je zatražio da povećaju mogućnost isporuke sustava protuzračne obrane njegovoj državi i da pomognu ubrzati relevantne odluke partnera.

“Stopostotni zračni štit za Ukrajinu bit će jedan od najuspješnijih koraka protiv ruske agresije. A ovaj korak je potreban upravo sada”, rekao je Zelenski.

Od premijera Norveške je zatražio da i u sljedećoj godini nastave s politikom obrambene potpore Ukrajini – barem na razini ove godine.

“NASAMS koje smo već dobili, značajno su ojačali našu obranu. Tražim od vas da povećate nabavu takvih sustava i projektila za njih”, kazao je premijeru Norveške.

Od ministrice obrane Nizozemske zatražio je moderna oklopna vozila. Prije svega tenkove.

“Ne postoji objašnjenje zašto Ukrajina još nije dobila odluku o nabavi modernih i učinkovitih tenkova – posebno “Leoparda”. Molim vas i vaše partnere da donesete ovu odluku. Prvi korak je potreban da bi i drugi krenuli vašim koracima”, kazao je tražeći nastavak suradnje u vezi s tenkovima sovjetskog tipa – potrebnim granatama, kao i kompleksima Harpun i drugim topničkim sustavima.

Od premijera Švedske je zatražio jačanje topništva, obranu neba i protuzračne sustave.

Imate dobre Archer sustave – potičem vas da se odlučite za njih. A također možete ojačati sposobnosti u obrani neba, a ako možete – to su protuzračni raketni sustavi RBS-98 i ovo su zrakoplovi Gripen,” rekao je švedskom premijeru.

Od predsjednika Litve je zatražio NASAMS i ‘Stingere’, kao i nastavak suradnje sljedeće godine.

Trebaju nam i NASAMS, kao što znate, i “Stingeri“, koje možemo dobiti ako vaša odluka bude donesena”, rekao je.

Od premijera Latvije je zatražio topničke sustave.

“Možete nam pomoći s topničkim sustavima – molimo vas da donosite takve odluke”, kazao je premijeru Latvije.

Od premijerke Estonije je zatražio granate i rezervne dijelove za haubice.

“Imate i ovu priliku – topničke granate 155 mm, rezervne dijelove za haubice. Intenzivirajmo suradnju”, poručio je premijerki.

Od potpredsjednika Vlade, ministra obrane Danske je zatražio sustave CAESAR i nastavak suradnje u protubrodskoj obrani.

Svjesni ste naše potrebe za sustavima CAESAR, koji su se dobro pokazali na bojnom polju, a to su sustavi koje očekujete od Francuske. Ali oni su nam sada životno potrebni, upravo u Ukrajini. Trebamo vašu odluku o CAESAR-u”, kazao je Zelenski.

Od predsjednika Finske je zatražio streljivo i MLRS komplekse.

“Imate kalibar 122 mm i 152 mm – oni su vitalno potrebni. Sredstva radio-elektronske borbe, suzbijanje bespilotnih letjelica. MLRS kompleksi.”

“Što prije obnovimo našu granicu, to će vaša sigurnost biti jača, siguran sam u to, kazao je Volodimir Zelenski.