Skip to content

Napisao je: “Ukrajina nije nacija! Putine, pomozi!” Slijedi mu do 15 godina

U Harkivskoj oblasti izvijestili su o sumnji na čovjeka koji je, prema verziji predistražnog postupka, podržavao akcije Rusije.

“Tužitelji razotkrili još jednog pobornika “ruskog svijeta”. Pod postupovnim vodstvom Okružnog tužiteljstva Harkovske oblasti, 36-godišnji muškarac je obaviješten o sumnji na kolaborativnu aktivnost (1. dio članka 111-1 Kaznenog zakona Ukrajine). U travnju ove godine čovjek je došao u grad Merefa, okrug Harkiv. Na zgradi u blizini željezničke stanice ispisao je riječi “Ukrajina nije nacija! Putine, pomozi!” Svojim djelovanjem kolaboracionista je na javno dostupnim mjestima pozivao na podršku akcijama zemlje agresora”, stoji u poruci regionalnog tužiteljstva u Harkivu.

Foto: Regionalno tužiteljstvo u Harkivu

Slijedi mu do 15 godina zatvora po članku o suradničkoj djelatnosti.

Regionalno tužiteljstvo u Harkivu je također privelo mještanina iz regije Chuguyiv kojem slijedi slična kazna.

Foto: Regionalno tužiteljstvo u Harkivu

U selu Khotimlya, lokalni stanovnik okruga Chuguyiv, uvjeravao je lokalno stanovništvo da pripadnici Oružanih snaga Ruske Federacije ne granatiraju naselja Harkivske oblasti i civilno stanovništvo, već naprotiv, uvjeravao je da ta granatiranja vrši isključivo ukrajinska vojska.

Osim toga, muškarac je dostavljao hranu na kontrolne točke gdje su bili stacionirani ruski vojnici, navodi se u izvještaju.