Skip to content

Napori SAD-a da naoružaju Tajvan suočavaju se s novim izazovima

Američka vlada i Kongres strahuju da vojna pomoć Ukrajini pogoršava zaostatak u isporuci oružja Tajvanu vrijedan gotovo 19 milijardi dolara, izvještava The Wall Street Journal pozivajući se na izvore.

SAD je upumpao milijarde dolara oružja u Ukrajinu, opterećujući kapacitet vlade i obrambene industrije da prate iznenadni zahtjev da se naoruža Kijev u sukobu za koji se ne očekuje da će uskoro završiti.

WSJ primjećuje da je dotok američkog oružja u Ukrajinu navodno u suprotnosti s dugoročnom obvezom američke strategije prema Tajvanu, koja uključuje pomoć otoku u obrani od moguće kineske invazije.

Zaostaci u opskrbi, koji su prošle godine iznosili više od 14 milijardi dolara, narasli su na 18,7 milijardi dolara, prema dužnosnicima Kongresa i drugima koji su upoznati s tim pitanjem.

Pričuva uključuje narudžbu od 2015. za 208 protutenkovskih oružja Javelin, kao i zasebnu narudžbu za 215 raketa zemlja-zrak Stinger. Prema izvorima, ništa od ovoga nije stiglo na Tajvan.

WSJ primjećuje da ni State Department ni Pentagon nisu priznali zaostatke niti su pružili pojedinosti o tome koje je oružje Tajvanu možda odgođeno, ali američko-kinesko povjerenstvo za reviziju gospodarstva i sigurnosti upozorilo je na kašnjenja s oružjem poput Stingera i samohodnih topničkih haubica Paladin.

Ministarstvo obrane SAD-a naznačilo je da se oružje Ukrajini daje iz skladišta američke vojske, a tajvanska kupnja je ono što se sada proizvodi na pokretnoj traci.

Glasnogovornica tajvanske vlade u Washingtonu, D.C., odbila je komentirati prodaju oružja, ali su dužnosnici s otoka ranije izrazili zabrinutost zbog kašnjenja.

“Tajvan bi želio zatražiti da oružje koje SAD prodaje Tajvanu bude isporučeno prema planu”, rekao je prošli mjesec general Wang Shin-lung, zamjenik ministra za naoružanje u tajvanskom Ministarstvu nacionalne obrane.

Američki dužnosnici priznali su kašnjenja isporuka oružja Tajvanu, ali kažu da su sve te nabave nove s proizvodne trake, dok Stingeri i Javelini koji idu u Ukrajinu dolaze iz postojećih zaliha unutar američkog arsenala.

“Nastavljamo marljivo raditi na pružanju sposobnosti Tajvanu što je brže moguće, istovremeno osiguravajući da se Ukrajina može obraniti od ruske agresije”, rekla je u izjavi Sabrina Singh, glasnogovornica Pentagona.

U svibnju, kada je upitan o najavljenim planovima Tajvana da traži alternative odgođenim haubicama, John Kirby, tadašnji glasnogovornik Pentagona, rekao je da Ukrajina nije uzrok zaostatka.

G. Kirby je rekao da su isporuke Ukrajini izvučene iz postojećih zaliha, što je “drugačija metoda opskrbe vojnim artiklima od one koja se isporučuje Tajvanu.”

Rukovoditelji tvrtki Lockheed Martin Corp., Boeing Co. i drugih obrambenih tvrtki kažu da su problemi u opskrbnom lancu izazvani pandemijom usporili proizvodnju za mnoge sustave i da su se borili da održe korak s narudžbama čak i prije nego što je ruska invazija na Ukrajinu povećala potražnju.

Ukrajinski rat, čak i ako nije glavni razlog zaostataka, ipak je otegotan čimbenik. Doug Bush, glavni vojni dužnosnik za nabavu, rekao je da iako se niti jedno odgađanje ne može povezati s Ukrajinom, rat utječe na “određivanje prioriteta” kratkoročno.

Zaostatak je izazvao zabrinutost da Washingtonu ponestaje vremena da adekvatno pomogne u obrani Tajvana od Kine, jer se Tajvan, za razliku od Ukrajine, ne može učinkovito naoružati nakon invazije.

Zastupnik Michael McCaul (R., Teksas) rekao je u izjavi da će raditi s Odborom za oružane snage Predstavničkog doma na rješavanju problema industrijske baze koji doprinose kašnjenjima.

“U nekim slučajevima imamo više od tri godine zaostatka u inozemnim vojnim prodajama koje sam potpisao na svom položaju, a koje tek trebamo isporučiti Tajvanu”, rekao je g. McCaul, trenutno visoko rangirani član Zastupničkog doma vanjskih poslova. “Kao što smo vidjeli u Ukrajini, daleko je bolje nabaviti oružje prije invazije nego nakon nje.”

Dužnosnici državnog ministarstva i ministarstva obrane te Agencije za obrambenu sigurnosnu suradnju odbili su dati pojedinosti o tome koje je oružje za Tajvan zaostalo.

Frustracija zbog nedostatka jasnoće u vezi s tim pitanjem potaknula je republikance u Zastupničkom domu da uvedu zakon koji bi zahtijevao od Bidenove administracije da pruži pojedinosti o velikoj prodaji oružja Tajvanu.