Skip to content

Narodno vjerovanje: KAD KRENETE na razgovor za posao, OBUCITE NEŠTO NAOPAKO!

Za balkanske narode kažu da su sujeverni, čak i preko mjere. Neki će reći da to nisu, ali će ipak tri puta pljunuti ako im crna mačka pređe put.

Dobar dio sujeverja vezan je za odjeću, i to je takozvano modno sujeverje. Na pitanja koja odjeća donosi bogatstvo, a koju treba nositi kako biste otjerali uroke, odgovore možete naći u našem narodnom sujeverju.

Vjerovatno ste imali nekoga ko vam je dao savjet da kad krenete na ispit ili na razgovor za posao obučete nešto naopako. Čisto da vas neko ne urekne i ne pokvari vam planove. Tako ćete biti zaštićeni od zlih i nečastivih sila koje će se „upecati“ na naopako obučenu odjeću a ne za neku vašu drugu „grešku“.

Za izlazak na ispit postoji još jedno pravilo, koje kaže da na taj dan ne valja spremiti krevet, obući novu odjeću ili isjeći nokte.

Na Balkanu se ustalilo vjerovanje da za bebe ništa ne treba kupovati prije njihovog rođenja – tek kad se rode treba ići u nabavku i kupiti sve, od kolijevke do pelena.

Ako pak slučajno obučete nešto naopako, bilo majicu, bilo čarape, to znači da će vam dan biti sretan. I tu grešku nemojte nikako ispravljati.

Ima i onih koji su toliko sujeverni da prebrojavaju dugmad na odjeći jer neparan broj donosi sreću.

Nekada smo se obavezno „držali“ za dugme kad god bismo vidjeli odžačara. A danas gotovo da ih i nema. Možda je to razlog za manjak sreće?!

Dugmići su dosta prisutni u vjerovanjima. Ako nekome poklonite dugme, znači da ćete postati dobri prijatelji. Takođe, ako ga nađete na ulici, obavezno ga uzmite jer to donosi sreću.

Vjerovanja širom svijeta, pa i kod nas, kažu da je dobro nositi odjeću sa tufnama jer to privlači bogatstvo. Mali okrugli oblici predstavljaju kovanice ili nule koje bi trebalo da se nađu i na našim računima.

Kod nas se vjeruje i da plava boja privlači uspjeh i da pruža nove mogućnosti. Običaj je i da mlada na svadbi ima „nešto novo, nešto staro, nešto pozamljeno i nešto plavo“.

Kod Kineza je to crvena boja, pa mlada na venčanju nosi crvenu haljinu, a novac se poklanja u crvenoj koverti. Kineski narod vjeruje da novac treba držati u crvenom novčaniku jer će tako privući još novčanica.

Na Filipinima crvena boja nije nimalo poželjna da se nosi tokom nevremena jer može da „privuče“ munje.

Dosta vjerovanja vezano je i za obuću. Prema jednom od njih, ukoliko se pertle stalno odvezuju, to znači da će stići dobre vijesti. S druge strane, nikako ne treba ostavljati obuću na krevetu ili na stolu jer je će se desiti nešto loše ili ćete se s nekim posvađati.

Ono što je sigurno jeste da je to potpuno nehigijenski.

U jedno čudno vjerovanje vezano za obuću žene sigurno ne vjeruju. Ono kaže da ako partner svojoj dragoj pokloni cipele to znači da želi da ona „odšeta“ iz njegovog života.

Staro vjerovanje je i da jednom u životu treba nekome pokloniti par cipela, jer ako to ne učinite, u slijedećem životu ćete hodati bosi.

A ako nekome poklonite novčanik ili torbu, onda obavezno unutra stavite malo novca kako bi s poklonom stigla i finansijska sreća.

Sidebar