Skip to content

NAŠI TENKOVI SU POKVARENI, upozorava njemački general

Njemačka ministrica obrane Christine Lambrecht sazvala je u ponedjeljak hitan sastanak sa svojim generalima kako bi razgovarali o posljednjoj krizi koja je zadesila njemačku vojsku: pokvareni tenkovi.

Sastanak je uslijedio nakon curenja e-poruke višeg zapovjednika čelniku oružanih snaga Bundeswehra, u kojoj se on žali zbog jadnog stanja borbenih vozila pješaštva njegove divizije, gdje tvrdi da je svih 18 tenkova otkazalo za vrijeme vježbe.

“Čak i uz najbolje pripreme, pitanje spremnosti vozila postalo je igra lutrije”, napisao je general-bojnik Ruprecht von Butler svom šefu, prema kopiji e-poruke koju je citirao Der Spiegel tijekom vikenda, piše Politico.

Tijekom vježbe ovog mjeseca za pripremu tenkovske brigade Bundeswehra za uključivanje u NATO-ove snage za odgovor “visoke spremnosti”, otkazalo je svih 18 modernih njemačkih borbenih vozila pješaštva”, napisao je von Butler.

Tenkovi, poznati kao ‘Puma’, pretrpjeli su bezbroj kvarova od elektroničkih kvarova do “defekata kupole”. Vojnici su morali napustiti jedan od tenkova nakon što su se njegove žice zapalile.

Pume su dizajnirane za premještanje trupa po bojnom polju i opremljene su različitim sustavima naoružanja, uključujući top od 30 mm koji (barem u teoriji) može ispaliti stotine metaka u minuti.

Borbeno vozilo pješaštva Puma. Foto: Dirk Vorderstraße iz Hamma, Njemačka CC BY 2.0

Kao rezultat problema, Bundeswehr nema drugog izbora nego se osloniti na prethodnika Pume, Marder iz 1970-ih — jedan od modela tenkova koje je Ukrajina željela kupiti od Njemačke, ali Berlin ih je odbio prodati.

Njemački glavni borbeni tenk, poznat kao Leopard II, također je sudjelovao u nedavnim vježbama i pokazao se mnogo bolji, izvijestio je general.

Njemačka vlada je ranije stvorila “poseban fond” od 100 milijardi eura za nadogradnju opreme Bundeswehra. Prošlog je tjedna Ministarstvo obrane potpisalo prve ugovore, uključujući narudžbu američkih lovaca F-35. Isporuka te opreme je godinama daleko.

Hitnije je pitanje može li njemačka vojska osposobiti opremu koju ima.