Skip to content

NASLIJEDIO JE TROŠNU KUĆU I ODLUČIO DA JE RENOVIRA: Ostao je bez riječi kad je ovo vidio!

Francuz koji je naslijedio kuću od preminulih rođaka otkrio je nevjerovatnu riznicu zlatnih novčića i poluga vrijednih nekoliko miliona eura.

Blago je bilo jako dobro sakriveno ispod namještaja i u kupatilu.

Bilo je tu ukupno 100 kilograma zlata: oko 5.000 zlatnih komada, dvije zlatne poluge od 12 kilograma i 37 zlatnih šipki od po kilogram.

Bilo ga je svugdje po kući i toliko je dobro sakriveno da ga ni ja nisam uspio vidjeti – rekao je Nikolas Firfort, lokalni aukcionar, potvrđujući saznanja depeš novina. Firfort, koji je u kući bio da procijeni vrijednost namještaja za novog vlasnika, izjavio je da je blago pronađeno u kući vrijedno 3,5 miliona eura.

Blago je pronađeno sasvim slučajno kada je novi vlasnik pokušavao da pomjeri namještaj i kada je naletio prvo na omanji kovčeg pun zlatnih novčića sakriven u unutrašnjosti jednog komada namještaja,

Zatim je slijedila boca viskija takođe puta novčića, pa su se dalje nizala otkrića jedno za drugim, sve dok nije stigao do džek-pota, odnosno do zlatnih poluga i šipki.

Kako se kasnije ispostavilo, zlato je kupljeno 1950. i 1960. godine a svi sertifikati o njegovoj kupovini takođe su pronađeni u kući.

Zlato je već rasprodato kupcima po Francuskoj i drugim zemljama, a pravi vlasnik bi sada mogao da ima ozbiljnih problema sa plaćanjem poreza.

Pored toga što je dužan da plati 45 odsto poreza za nasljedstvo, moraće da plaća porez tri godine jer su njegovi preminuli rođaci sakrivali bogatstvo.

Sidebar