Skip to content

RUSKE TRUPE NASTAVLJAJU NAPREDOVATI: Zauzeli još dva sela zapadno od Avdivke

Ukrajinske oružane snage potvrdile su danas da su se povukle iz sela Severnoje i Stepnoje. Ovo je najavio govornik grupe Tavria, Dmitry Likhovoy. A zapovjednik Alexander Tarnavsky rekao je da je linija odbrane “stabilizirana” u područjima Tonenkoye, Orlovke i Berdyche, piše ukrajinski medij Strana.

Severnoje i Stepnoje na 25. februar (označeno strelicama) / Foto: ukrajinska interaktivna mapa

Prethodno su informaciju o gubitku još dva sela objavili ruski telegram kanali, a potom i ukrajinski.

Severnoje i Stepnoje na 27. februar / Foto: ukrajinska interaktivna mapa

U isto vrijeme, prema javnosti Deep State, Tonenkoye (gdje je situacija, prema Tarnavskom, stabilizirana) potpuno je u sivoj zoni. Što stvara izravnu prijetnju Orlovki s juga.

Medij podsjeća da je na sličan je način izgubljeno Lastočkino, koje je “odsječeno” s bokova.

Ukrajinski vojni časnici brzo napredovanje Ruske Federacije u pravcu Avdejevskog objašnjavaju nedostatkom odbrambene linije u ukrajinskim oružanim snagama.

“Nema riječi. Praznina: ovdje u Kijevu vrhovni zapovjednik govori jedno, ali na fronti se događa nešto sasvim drugo. Želim reći: iza Avdivke, nikakve terenske linije utvrda nisu izgrađene.Vidio sam naše vojnike u nercima usred polja kako ih napadaju ruske bespilotne letjelice”, rekao je glavni urednik Cenzora Jurij Butusov.

Prema njegovim riječima, iz dosadašnjih propusta ne mogu se izvlačiti zaključci.

Ukrajinske vojne javne stranice također pišu da nema gotovo nikakve zaštite od KAB-ova – vođenih bombi Ruske Federacije. Iako je danas zapovjedništvo zračnih snaga objavilo obaranje dva ruska bombardera.

Sudeći po intenzitetu borbi, Avdejevski pravac sada je glavni pravac za ruske trupe.

Vjeruje se da Rusi, napredujući iz Avdivke, pokušavaju ući u operativni prostor gdje mogu odlučiti kamo dalje napredovati – tačno do granica regije Donjeck (to jest, prema Selidovu ili Pokrovsku) ili stvoriti prijetnju na položaje ukrajinskih oružanih snaga, primjerice, na jugu Donbasa u području Kurahova i Krasnogorovke.

Postoji jedan smjer ofanzive vojske koji je potencijalno opasan za Oružane snage Ukrajine – prema Ocheretinu, sjeverozapadno od Avdivke.

Samo 2 kilometra su ruske trupe udaljene od Ocheretina

Ovaj grad se nalazi na dominantnom brežuljku i njegovo zauzimanje od strane Rusa otežat će ukrajinskim oružanim snagama održavanje novih obrambenih linija sjeverno i zapadno od Avdivke.

Što se južnodonjeckog smjera tiče, u Pobedi kod Marinke, koju su Rusi nedavno zauzeli, kako piše vojna javnost s obje strane, ukrajinske oružane snage posljednjih dana izvode protunapad. Tu su i tvrdoglave bitke u Novomihajlovki.